Na slovenských súdoch bol poplach, polícia hľadala bomby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bomba
Krajský súd v Trnave pre bombovú hrozbu evakuovali, pyrotechnici žiadnu výbušninu nenašli. Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Pre anonymnú hrozbu v utorok predpoludním evakuovali všetkých zamestnancov Krajského súdu v Trnave. Neznámy mužský hlas tesne pred desiatou hodinou na súd zatelefonoval, že v priestoroch sa nachádza bomba. Pyrotechnici však žiadnu bombu nenašli.

„Z tohto dôvodu bolo dnes zrušených osem trestných a 21 civilných pojednávaní,“ informovala hovorkyňa súdu Viktória Pagáčová. Na mieste zasahovali hasiči a policajti, fungovanie súdu bolo podľa Pagáčovej prerušené asi na dve hodiny. Podobnú situáciu na Krajskom súde v Trnave zažili aj začiatkom júla minulého roka, na Okresnom súde v Trnave v máji minulého roka.

Bomba
Foto: SITA/Pavol Machovič

V Košiciach prerušili činnosť štyri súdy

Svoju činnosť museli pre bombu prerušiť aj košické súdy. Ako informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová, dnes o 08:58 na miestny úrad Košice – Staré mesto a súčasne aj na miestny úrad Košice – Juh oznámili dva neznáme hlasy, že na súde je bomba.

Následne musel prerušiť činnosť Krajský súd v Košiciach a tri košické okresné súdy na Štúrovej ulici. Na akcii sa zúčastnilo sedem príslušníkov zboru väzenskej a justičnej stráže, päť príslušníkov oddelenia košickej polície, osem hasičov a jeden psovod. Nikto sa nezranil.

„Po evakuácii sudcov, zamestnancov a účastníkov súdnych konaní nasledovala obhliadka budovy košických súdov na Štúrovej ulici, vrátane pracoviska na Tichej ulici, ktorá bola ukončená s negatívnym výsledkom,“ uviedla Gálová.

Polícia po páchateľovi pátra

Doložila, že priestory hlavnej budovy košických súdov boli sprístupnené sudcom a zamestnancom o 11:30 a pre verejnosť o pol hodinu neskôr. Priestory súdu na Tichej ulici boli sprístupnené sudcom a zamestnancom o dvanástej a pre verejnosť o 13:00.

V čase šírenia poplašnej správy neznámymi páchateľmi bolo v priestoroch Krajského súdu v Košiciach a troch košických okresných súdov približne 550 zamestnancov, sudcov, účastníkov pojednávaní a iných osôb.

Košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová tvrdí, že páchateľ úmyselne rozšíril poplašnú správu, ktorá nie je pravdivá. Vyšetrovateľka odboru kriminálnej polície už v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy, pričom trestná sadzba v tomto prípade je jeden až päť rokov. Polícia po páchateľovi intenzívne pátra.

Bomba
Foto: SITA/Pavol Machovič

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať