Turecko je ostrovom stability, povedal Kiska Erdoganovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Zľava: Prezident Tureckej republiky Recep Tayyip Erdogan a prezident SR Andrej Kiska počas TB v Prezidentskom paláci v Bratislave. Bratislava, 31. marec 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Turecko je pre Slovensko dôležitým hospodárskym, politickým a bezpečnostným partnerom. V utorok sa na tom v Bratislave zhodli prezident Andrej Kiska a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa Kisku sú vzťahy Slovenska a Turecka na historicky najvyššej úrovni.

Slovensko vníma Turecko v otázkach zahraničnej politiky ako dôležitého partnera a vplyvného hráča v regióne, ktorému sa nevyhýbajú ani turbulencie a konflikty, uviedol na stretnutí s tureckým ministrom zahraničia Mevlütom Çavuşoglum a tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ich stretnutie sa uskutočnilo v rámci oficiálnej návštevy prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana na Slovensku, ktorého obaja ministri sprevádzajú.

Lajčák zároveň ocenil príspevok Turecka pri zvládaní vlny sýrskych utečencov a humanitárnych dôsledkov sýrskej krízy. V rozhovore s ministrom Çavuşoglum sa dotkol aj citlivej otázky vzťahov Turecka s Cyprom, situácie na Ukrajine, na Balkáne a energetickej bezpečnosti.

Erdogan dúfa, že spolupráca bude pokračovať

Podľa slovenskej hlavy štátu Slovensko rozumie ambícii Turecka stať sa členom Európskej únie. Turecko je podľa Kisku dôležité pre Európsku úniu a EÚ je dôležitá pre Turecko. „Sme za to, aby Turecko bolo hodnotené objektívne na základe reálnych zmien a reforiem,“ uviedol Kiska pred novinármi.

Zároveň ocenil, že Turecko v roku 2014 zrušilo Slovensku vízovú povinnosť, keďže Turecko je druhou najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou Slovákov. Slováci sa v Turecku podľa Kisku cítia dobre a bezpečne, zároveň sa v oblasti propagácie cestovného ruchu môžeme od Turecka ešte veľa naučiť. Erdogan verí, že „ak by európske štáty zrušili vízovú povinnosť Turecku, Slovensko by navštívilo viac Turkov.“

Turecko je podľa slovenského prezidenta nielen obľúbenou dovolenkovou destináciou, ale zároveň je to pre Slovensko veľmi zaujímavý a perspektívny trh. „Čo je dôležité, je dosiahnuteľný pre malé aj stredné podniky,“ povedal Kiska a ocenil, že ekonomická spolupráca Turecka a Slovenska sa v posledných rokoch sústreďuje na oblasť inovácií, vyspelých technológií a špičkoví vedci oboch krajín spolupracujú.

Erdogan však priznal, že krajiny majú väčší potenciál rozvíjať vzájomný obchod a dúfa, že spolupráca bude pokračovať. Erdogan v utorok spoločne so slovenským prezidentom otvoril slovensko-turecké podnikateľské fórum. Kiska verí, že práve biznis fórum poskytne krajinám ďalší impulz rozvíjať vzájomné obchodné vzťahy.

Turecko je štítom voči hrozbám

Prezidenti na spoločnom stretnutí diskutovali aj o bezpečnosti, keďže Turecko aj Slovensko sú členmi NATO. Zatiaľ čo Slovensko podľa Kisku sústreďuje svoju pozornosť na krízu na Ukrajine, treba si uvedomiť, že Turecko hrá kľúčovú úlohu v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky.

Tam podľa Kisku našu bezpečnosť ohrozuje takzvaný Islamský štát, terorizmus a politicko-bezpečnostná nestabilita. „Práve v tomto nepokojnom svete je Turecko ostrovom stability a štítom voči hrozbám pre našu bezpečnosť,“ povedal Kiska.

Erdogan zároveň na stretnutí pripomenul, že by na Slovensku chcel postaviť pamätník vojakom, ktorí padli v prvej svetovej vojne. „Chceli by sme tu postaviť pamätník našim vojakom, ktorí tu zomreli,“ povedal turecký prezident. Myšlienka zriadenia cintorína spolu s pamätníkom sa podľa Lajčáka dostáva do záverečnej fázy.

Hovorili aj o integrácii Turecka do EÚ

S tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom sa neskôr Lajčák sústredil na otázky integračného procesu Turecka do EÚ. Minister Lajčák ubezpečil, že Slovensko bude naďalej patriť medzi podporovateľov politiky rozširovania únie. Rozširovanie EÚ podľa neho pomáha aj pri stabilizácii a rozvoji krajín blízkych k EÚ a v čase momentálneho skepticizmu je potrebné oživiť tento projekt.

Spolu s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Çavuşoglum sa zhodli aj na zámere uskutočniť stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Visegrádskej štvorky a Turecka v máji. Tento raz by to malo byť na tureckej pôde v meste Antalya. „Turecko aj my máme záujem o zintenzívnenie dialógu a v tomto trende chceme počas predsedníctva Slovenska vo V4 určite pokračovať,“ zdôraznil Lajčák.

Na záver Lajčák potvrdil pripravenosť naďalej poskytovať diplomatickú záštitu dialógu politických strán oboch komunít na Cypre. „Naše úsilie vnímame ako príspevok k riešeniu, pričom Slovensko je v cyperskom spore nestranným partnerom,“ dodal Lajčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMiroslav LajčákRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan