Na trh sa dostala nebezpečná kozmetika, vyhnite sa utierkam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ihla
Potenciálne nebezpečné sú aj vlhčené utierky Wet Towel s aloe vera. Foto: Ec.europa.eu

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) varuje ľudí pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami v Európskej únii.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická, nebezpečné sú vlhčené utierky s názvom Wet Towel Aloe Vera, Baby Wet Towel, Wet Towel Papilion – Cream a Wet Towel Papilion – Fresh.

Výrobky pochádzajú z Turecka a majú v zložení látku IPBC (Iodopropynyl butylcarbamate), ktorá nie je povolená do výrobkov pre deti do troch rokov. Výrobky nie sú v súlade so zoznamom konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch podľa nariadenia Európskeho parlamentu.

Úrad verejného zdravotníctva varuje aj pred čistiacimi utierkami na odstraňovanie mejkapu Gunry cleaning wipes, ktoré vyrobili v Číne.

Analýzou zistili, že vo výrobku je zmes látok MI/MCI (methylisothiazolinone/methylchloroisotiazolinone), ktorá nie je uvedená v zozname zložiek. To je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch. U citlivých ľudí môže výrobok spôsobiť alergie. Podľa ÚVZ je možné, že tieto výrobky sú aj na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR