Martin Porubjak sa stal veteránom protikomunistického odboja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ustav pamati
Foto: ilustračné, SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Ústav pamäti národa (ÚPN) priznal štatút účastníka a veterána protikomunistického odboja in memoriam ďalším zosnulým osobnostiam verejného života. Ako agentúru SITA v stredu informoval hovorca ústavu Tibor Ujlacký, ÚPN priznal tento štatút divadelníkovi Martinovi Porubjakovi, ktorý zomrel 27. marca a Aurélii-Štefánii Pánčiovej – sestre Bernadete, ktorá zomrela 30. marca.

ÚPN tak využil možnosť, ktorá mu vyplýva zo zákona o protikomunistickom odboji a z vlastného rozhodnutia začal konanie, ktoré vyúsťuje do priznania postavenia Účastníka protikomunistického odboja in memoriam alebo Veterána protikomunistického odboja in memoriam.

Začať konanie z vlastného rozhodnutia a vlastného podnetu môže ÚPN iba v prípadoch už nežijúcich osôb. Sestra Bernadeta a Martin Porubjak sa stanú po Vladimírovi Juklovi, Silvestrovi Krčmérym, Vendelínovi Duchovi a Jánovi Košútovi ďalšími osobnosťami verejného života ocenenými ÚPN z vlastného konania, a nie na základe žiadosti.

Dekréty budú v najbližších dňoch odovzdané blízkym osobám zosnulých. „ÚPN vyjadruje hlbokú úctu a úprimné uznanie ľuďom, ktorí vzdorovali násiliu a vyznamenali sa v zápase o slobodu, demokraciu a právo v našej vlasti aj slávnostným odovzdávaním dekrétov a preukazov veteránov protikomunistického odboja, ktoré organizuje každoročne v spolupráci s jednotlivými samosprávnymi krajmi,“ povedal Ujlacký.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Porubjak
Firmy a inštitúcie ÚPN Ústav pamäti národa