Fico si odškrtol ďalší bod, podporil prax stredoškolákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Premiér Robert Fico ohlásil 11. opatrenia zo sociálneho balíčka v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom. (1. apríl 2015) Foto: SITA/Martin Medňanský

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM 1. apríla (WEBNOVINY) – Za životne dôležité opatrenie pre Slovensko považuje predseda vlády Robert Fico prijatie zákona o duálnom vzdelávaní, ktorý dnešným dňom vstupuje do účinnosti a začína sa aplikovať v praxi.

Zamestnávateľov čakajú daňové úľavy

Zákon rieši zlepšenie prepojenia vyučovania v školách a potrieb zamestnávateľov. Jeho vstup do účinnosti označil dnes v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom premiér za 11. splnené opatrenie z vládneho sociálneho balíčka.

Zamestnávatelia a živnostníci na princípe dobrovoľnosti budú môcť podľa nového zákona uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Na základe nich budú môcť vykonávať žiaci prax priamo u zamestnávateľa. Žiaci budú mať za svoju prax zaplatené, môžu získať prospechové štipendiá a od zamestnávateľov aj podnikové štipendiá.

Zamestnávatelia okrem toho, že si budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb, budú mať nárok na daňové úľavy. ,,Očakávame pomerne veľký záujem zamestnávateľov o tento produkt. Počnúc 1. septembrom nastane obdobie, keď začnú platiť v praxi konkrétne učebné zmluvy. My očakávame, že celkový dopad na štátny rozpočet do roku 2018, pokiaľ ide o daňové úľavy, môže byť až 26 – 27 miliónov eur. Tieto peniaze nám budú chýbať v rozpočte, ale efekt, že tu bude kontakt medzi praxou a vzdelávaním, je obrovský,“ povedal Fico. Zákon označil za prelomový, vláda si podľa neho od jeho zavedenia do praxe sľubuje veľa.

Vláda sa inšpirovala Západom

Minister školstva Juraj Draxler informoval, že zamestnávatelia, ktorí majú záujem o vstup do systému duálneho vzdelávania už v tomto roku, musia do 10. apríla požiadať o certifikáciu svojich pracovísk zamestnávateľské zväzy a združenia. Po tomto dátume už bude jasné, koľko firiem chce do systému vstúpiť.

Inšpiráciou pre ministerstvo školstva pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Novým zákonom ministerstvo reaguje na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov.

V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj DraxlerRobert Fico