Prokuratúra má k zákonu o tajných službách pripomienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – K návrhu zákona o tajných službách prišlo 326 pripomienok. Viaceré zásadné pripomienky vyjadrili Úrad na ochranu osobných údajov SR aj Generálna prokuratúra SR. Nová legislatíva má nahradiť dva zákony – o Slovenskej informačnej službe a o Vojenskom spravodajstve. Nový zákon civilnú a vojenskú službu nezlučuje do jedného úradu, mení však názov SIS na Úrad civilného spravodajstva.

Úrad na ochranu osobných údajov vyjadril v rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona viacero zásadných pripomienok. Ustanovenia, ktoré sa týkajú spracúvania osobných údajov, nie sú podľa úradu v súlade ani so zákonom o ochrane osobných údajov, ani s Dohovorom Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov a jeho dodatkovým protokolom.

Podľa úradu je žiaduce prepracovať a upraviť spomínané ustanovenia v navrhovanom materiáli v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov.

Generálna prokuratúra má výhrady

Generálna prokuratúra mala výhrady napríklad k súhlasu tajnej služby s uzavretím manželstva jej príslušníka s cudzincom. „Podmieňovať možnosť uzavrieť manželstvo s cudzincom na súhlas ‚spravodajskej služby‘ (teda ani nie konkrétneho subjektu – napr. riaditeľa, ale abstraktne – ‚služby‘) je z ľudskoprávneho hľadiska neprípustné,“ stojí v pripomienke.

Podľa generálnej prokuratúry by stačilo, ak by uzavretie manželstva s cudzincom príslušník oznámil spravodajskej službe a tá už má svoje vlastné zákonné prostriedky, ako zistiť, či takýto zväzok predstavuje riziko.

Rezort prokuratúry tiež pripomienkoval, že niektoré ustanovenia by sa dali vykladať aj tak, že spravodajské služby budú môcť požadovať akékoľvek heslá aj k internetbankingu, PIN kódy ku kartám či mobilom. Zároveň sa týmto ustanovením podľa generálnej prokuratúry dáva osobám povinnosť suplovať činnosť spravodajských služieb, keďže tieto nebudú musieť získavať informácie svojou vlastnou aktivitou, ale ich dostanú priamo od osoby na základe splnenia jej zákonnej povinnosti poskytnutím ‚pomoci‘.

Generálna prokuratúra to považuje za neprípustný a neodôvodnený zásah do práva na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

Zákon navrhujú dopracovať

Výhrady generálnej prokuratúry k novému zákonu sú podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu SIS Pavla Abrhana tak vážne, že by predkladatelia mali celý zákon prepracovať. Ako povedal Abrhan pre agentúru SITA, predložený zákon mešká v porovnaní s legislatívnym plánom vlády.

„Dlho sme čakali, aby vôbec predstavili návrh zákona. Nakoniec ho predstavili v takej podobe, o ktorej generálna prokuratúra pochybuje a navrhuje ho vrátiť na dopracovanie. To znamená, že ministri nevenovali dostatočnú pozornosť príprave dokumentu a nekomunikovali o ňom so zainteresovanými inštitúciami,“ uviedol Abrhan.

Návrh zákona o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve predložilo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania, ktoré je už ukončené. Jednou zo zmien je zavedenie programu štátneho spravodajstva.

Nová legislatíva podľa tvorcov ďalej významne rozširuje kontrolné právomoci osobitných kontrolných výborov parlamentu. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka má byť nový zákon predovšetkým o zefektívnení spravodajských služieb, nie o rozširovaní ich pôsobnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR