Lídrom opozície je Sieť, v parlamente by boli aj národniari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prochazka
Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Ak by boli parlamentné voľby začiatkom apríla, vyhral by ich Smer–SD s výsledkom 37,4 percenta hlasov. Druhé miesto by so ziskom 10,9 percenta patrilo strane Sieť. Tretie by bolo KDH s podporou 9,9 percenta voličov. Nasledovala by strana Most-Híd (7,2 percenta) a hnutie OĽaNO (7 percent).

V národnej rade by bola aj SNS s výsledkom 5,7 percenta a tiež strana SaS (5,3 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý robili od 31. marca do 8. apríla formou osobného pýtania na reprezentatívnej vzorke 1 027 respondentov.

Do parlamentu by sa podľa výsledkov prieskumu nedostala SMK so štyrmi percentami, ani SDKÚ-DS, ktorú označilo 3,2 percenta opýtaných. Stranu TIP by volilo 2,6 percenta respondentov, hnutie NOVA by malo podporu od 2,3 percenta hlasujúcich, KSS by získala 1,4 percenta a Strana zelených 1,3 percenta. Ako informoval Martin Slosiarik z Focusu, respondentom položili otázku: „Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?“

Voliť by nešlo 18,6 percenta respondentov, 13,5 percenta odpovedalo „neviem“, respektíve „nechcem odpovedať“. Respondentov – rozhodnutých voličov tak bolo 67,9 percenta. Ak by sa voľby skončili ako v prieskume, Smer-SD by mal v parlamente 68 poslancov, Sieť 20 kresiel, KDH by patrilo 18 mandátov, Most–Híd by mal 13 zástupcov, OĽaNO 12 poslancov, SNS by do parlamentu poslala desať ľudí a SaS deväť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky