Kotleba chystá vážne rozhodnutie, reaguje na aroganciu Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kotleba
Predseda BBSK Marián Kotleba počas tlačovej besedy predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja o domovoch sociálnych služieb. Banská Bystrica, 10. október 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 15. apríla (WEBNOVINY) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba avizuje, že na budúci týždeň prijme osobné politické rozhodnutie, ktoré bude mať podľa neho dosah na budúcoročné parlamentné voľby. Podľa jeho hovorcu Vladimíra Gürtlera ho k tomu primala arogantná neochota premiéra Roberta Fica stretnúť sa s ním ako s legitímne zvoleným županom.

O stretnutie požiadal premiéra koncom marca, pričom s ním chcel diskutovať o pripravovanom odobratí kompetencií BBSK v oblasti čerpania eurofondov, o ktorom hovoril Fico na februárovom výjazdovom zasadnutí vlády v Banskej Bystrici. Fico žiadosti o stretnutie nevyhovel.

Politikov prirovnal k zločineckej skupine

„Z pozície banskobystrického župana vidím, ako čelní predstavitelia nášho štátu nekonajú v prospech slušných ľudí, ako zámerne bojkotujú veci a podporujú nezmyselné projekty. Mnohí čelní politici fungujú ako organizovaná zločinecká skupina v prospech oligarchov a ekonomických záujmov vybratých úzkych skupín a nie v prospech záujmov slušných a statočných ľudí,“ uviedol v stredu Kotleba v poslednom z videospotov, ktorými sa cez internet prihovára občanom.

Podľa neho je preto potrebné, aby sa „odborníci a vlastenci“, ktorým záleží na osude Slovenska, spojili a vytvorili niečo nové a silné pre Slovensko. Na žiadosť agentúry SITA o konkrétnejšie informácie, čoho sa avizované politické rozhodnutie týka, či prípadne ide o ohlásenie vzniku koalície pre parlamentné voľby, odmietol hovorca BBSK Vladimír Gürtler odpovedať s tým, že podrobnejšie vyhlásenie pripravuje župan na budúci týždeň.

Video: Kotleba sa vyjadril k arogancii premiéra

Župe hrozí odobratie kompetencií

Premiér Fico na tlačovej besede po výjazdovom zasadnutí vlády 25. februára uviedol, že BBSK môže prísť o kompetencie v oblasti eurofondov. Ako dôvod uviedol nečinnosť župana Kotlebu, pre ktorú BBSK prišiel o už schválené granty v hodnote miliónov eur na opravy ciest či domovov sociálnych služieb.

„Nevylučujem preto, že zoberieme rozhodovacie právomoci o eurofondoch vyššiemu územnému celku a prisúdime ich mestu Banská Bystrica ako krajskému mestu. Musíme to však urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, je to krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie, ale my nevidíme dôvod, prečo by ľudia mali v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť preto, že ako experiment bol zvolený niekto za predsedu Banskobystrického kraja,“ uviedol vtedy Fico.

Podľa vedenia BBSK je odobratie kompetencií krajskej samospráve neprijateľné a bolo by v rozpore so zákonmi aj Ústavou Slovenskej republiky. „BBSK pri čerpaní eurofondov pod mojím vedením striktne postupuje v zmysle zákona,“ zdôraznil Kotleba. Ficove vyjadrenia podľa neho vychádzajú z nepravdivých informácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian KotlebaRobert FicoVladimír Gürtler
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)