Odvolávanie Figeľa si všimol Brusel, Schulz zavolá Ficovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líder európskych socialistov Martin Schulz má zavolať slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, témou bude odvolávanie Jána Figeľa. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Európskym ľudovcom sa nepozdáva odvolávanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa z funkcie, ktoré trvá už tretí deň. (VIAC SA DOČÍTATE TU)

KDH je členom Európskej ľudovej strany (EPP). Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul preto volal predsedovi Európskeho parlamentu a jednému z lídrov európskych socialistov Martinovi Schulzovi.

Dôvodom má byť fakt, že v Európe nie je bežné, aby sa odvolával opozičný podpredseda parlamentu. Schulz mu podľa informácií agentúry SITA prisľúbil, že zavolá slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi.

Návrh na Figeľovo odvolanie navrhli v stredu večer poslanci Smeru, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. V stredu poslanci diskutovali do 22:00 —-> VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Vo štvrtok rokovali od 9:00, v rozprave vystúpilo jedenásť písomne prihlásených poslancov a po nich aj traja z ústne prihlásených. Schôdzu prerušila podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková o 19:00 —-> VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Opozícia jednotne návrh odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov parlamentných výborov.

Poslancov ešte čaká aj Váhostav a odvolávanie Čisláka
*

Po ukončení diskusie k Figeľovmu odvolaniu sa parlament vráti k rozprave na skrátené legislatívne konanie o zmenách v reštrukturalizáciách. Zatiaľ poslanci neukončili diskusiu a neodhlasovali ani to, aby národná rada mohla o návrhu rokovať v skrátenom konaní. Až potom novelu prerokujú v prvom a druhom čítaní. (VIAC V TOMTO ČLÁNKU).

*

Po definitívnom schválení zákona by poslanci mali pokračovať v prerušenej schôdzi k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. (VIAC V TOMTO ČLÁNKU).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárJán FigeľJana LaššákováMartin SchulzRobert Fico
Firmy a inštitúcie Európsky parlamentNR SR Národná rada Slovenskej republikyVáhostav - SKVláda SR