Rezort obrany nakúpi radary, tender zatiaľ nevyhlásil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Minister Glváč oceňuje cvičenie amerických vzdušných síl u nás
Minister obrany SR Martin Glváč (uprostred) počas cvičenia 7. letky špeciálnych operácií USAF na vojenskom Letisku Sliač. Foto: SITA/Miroslava Chabadová

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany ani po štvrtkovej prezentácii ôsmich zahraničných výrobcov radarov zatiaľ nevyhlási medzinárodnú verejnú súťaž na radary. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, medzinárodnú verejnú súťaž vyhlásia v najbližších týždňoch.

V polovici marca rezort obrany avizoval vyhlásenie tendra na 3D radary stredného dosahu do konca mesiaca marec. O potrebe vyhlásenia medzinárodného tendra rozhodla vláda na rokovaní 3. decembra minulého roka.

Vtedy minister avizoval, že sa tak stane v krátkom čase. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným radarom P-37 sovietskej výroby. Tá sa im končí v roku 2016.

Výrobcovia predstavili produkty a riešenia

Na tzv. Open Day 3D Air Defence Radars sa na ministerstve obrany vo štvrtok zúčastnilo osem zahraničných výrobcov radarov. Možnosť prezentácie využili firmy BATS (Belgicko), ThalesRaytheon System (Francúzsko-USA), IAI-ELTA System (Izrael), SAAB (Švédsko), Lockheed Martin (USA), Raytheon International, Inc. (USA), BAE Systems (Veľká Británia-USA) a INDRA (Španielsko), informovala hovorkyňa Balleková.

Výrobcovia predstavili odbornej skupine z rezortu produkty a návrhy riešení. Zároveň sa zaujímali o podmienky pripravovaného medzinárodného tendra. Zástupcovia vzdušných síl ich informovali o základných technických požiadavkách na nové radarové systémy s dôrazom na hospodárnosť a transparentnosť pri obstarávaní, interoperabilitu v rámci NATO, plnenie noriem EÚ či zavedenie a používanie radarov v armádach krajín NATO či EÚ.

Radary zaplatí Slovensko z vlastného

„Ide o tender veľkého rozsahu a preto sme urobili maximum, aby ho nikto v budúcnosti nemohol spochybniť. Do prezentácie sa mohli akreditovať výrobcovia moderných radarových systémov ako aj zástupcovia diplomatických misií akreditovaných na Slovensku,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Ministerstvo obrany SR plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť štyri systémy nových 3D radarov stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary P-37. Celková hodnota kontraktu by mala byť maximálne 60 miliónov eur bez DPH.

Minister informoval, že nákup radarov budeme musieť uhradiť z prostriedkov nášho rozpočtu. „Financovanie prostredníctvom fondov NATO nebude možné,“ dodal. Glváč doplnil, že sa budú snažiť dať do podmienok tendra nejaké dlhodobé financovanie, aby nešlo o okamžité zaťaženie rozpočtu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky