Polícia šokovala žiakov základných škôl, ukázala narkomanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

POPRAD 18. apríla (WEBNOVINY) – Eliminovať hrozbu narkománie u mladistvých, taký je cieľ Mestskej polície (MsP) Vysoké Tatry, ktorá v uplynulých dňoch vyrazila na prednáškovú tour po školách v regióne.

Protidrogovú kampaň začali v Základnej škole Tatranská Lomnica medzi šiestakmi a deviatakmi. „S osvetou na protidrogovú tému máme bohaté skúsenosti, ale, ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti. Preto je namieste pohovoriť si s deťmi na danú tému opäť,“ informoval zástupca náčelníka mestskej polície Jozef Štefaňák.

Žiaci zostali šokovaní

Ďalší ročník preventívnej kampane s názvom Drogy nie! má mladých motivovať, aby drogovým nástrahám odolali. Starším žiakom zvyknú policajti v rámci akcie premietať snímku Katka, ktorá je autentickou spoveďou pražskej narkomanky. „Mnohé z detí, ktorým sme už príbeh premietli, boli zábermi otrasené, ale spoliehame sa na šokovú terapiu,“ uviedol Štefaňák, ktorému sa na prednášky podarilo dostať aj riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu. Tatranským školám sa tiež prihovárali sociálni pracovníci z Prešova s priamou terénnou skúsenosťou s narkomanmi.

Trailer Katka

Až 20 percent slovenských žiakov má skúsenosti s dorogami

Podľa Štefaňáka asi dvadsať percent žiakov slovenských škôl priznalo skúsenosť s nešpecifikovanou drogou. Tvrdí, že dôvod utiekania sa k nim treba hľadať aj v nedostatku sebadôvery a pochopenia v rodine, nielen v primárnej ľudskej zvedavosti.

„Tento nesvár, ktorý sa v spoločnosti rozšíril, sa na dieťati dá odhaliť spočiatku intuitívne. Obdobie dospievania je občas zaťažkávacou skúškou pre rodinné prostredie, preto je ideálne poznať svoje dieťa dobre a včas rozpoznať indície, ktoré pubertu sprevádzajú neprirodzene,“ odkazuje rodičom a pedagógom.

„Našim skromným prianím je, aby sa náš odkaz o škodlivosti drog dostal k deťom skôr ako príležitosť vyskúšať ich,“ dodal zástupca náčelníka mestskej polície vo Vysokých Tatrách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať