Figeľ sa správa ako uplakaný chlapec, obul sa do neho Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Robert Fico Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH sa správa ako uplakaný chlapec a správa sa tak niekoľko dní, povedal v nedeľu predseda vlády Robert Fico podpredsedovi NR SR Jánovi Figeľovi v relácii V politike na TA3 venovanej kauze Váhostavu. Toho v parlamente odvolávajú z funkcie.

Fico sa o Figeľov osud nezaujíma

Podľa Fica kto sa tak správa, „nemá v politike čo robiť“. Figeľ si je vedomý, že ho vládna strana v parlamente môže odvolať. „Nech sa páči, odvolať ma môžete, máte moc. Ale my máme pravdu,“ povedal Figeľ. Ficovi sa tiež nepáči politická kultúra v parlamente počas odvolávania Figeľa.

„Držia sa tých stoličiek ako malí chlapci. Mňa vôbec nezaujíma, čo bude s pánom Figeľom,“ povedal premiér a dodal, že ak by on sedel v parlamentných laviciach, za to, „čo vystrája Hlina, tak prídem a dám mu rovno facku“.

Figeľ tlačil na nízke ceny diaľnic

Podľa premiéra Roberta Fica politickú zodpovednosť za kauzu Váhostav nesie Ján Figeľ, keď ešte ako minister dopravy v rokoch 2010 – 2012 tlačil na nízke ceny diaľnic. Ako povedal v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 na RTVS, vo Váhostave vznikla preto situácia, že firma nie je schopná platiť subdodávateľom, čiže živnostníkom a malým a stredným firmám.

„Ceny neurčuje minister, ale reálne firmy, ktoré dávajú reálne ponuky,“ oponoval Figeľ Ficovi. Podľa neho je problémom firma Váhostav, ktorá sa správala inak, ako ostatné firmy. „Ja som nemohol vylúčiť nejakú firmu len preto, lebo máme pocit, že je kamarát s opozíciou,“ povedal predseda KDH o svojom pôsobení na poste ministra dopravy.

Súťaže podľa Figeľa odsúhlasila aj Európska komisia a iné orgány. Pripomenul, že za jeho ministrovania dali do zmlúv dodatok o audite, podľa ktorého štát mohol mať dohľad nad tým, ako firma pracovala s peniazmi.

Fico má pre živnostníkov dve riešenia

Ako uviedol Fico, živnostníkom chce ponúknuť dve riešenia. Jedným je, že živnostníci a malé a stredné firmy dostanú od Váhostavu 15 percent ceny v prvých štyroch rokoch a neskôr si zvyšok budú môcť vymáhať zo ziskov spoločnosti.

Druhým riešením podľa Fica je, že štát odkúpi 50 percent pohľadávok od Váhostavu a štát sa tak stane veriteľom firmy. Fico na to chce použiť peniaze z bankových odvodov. Zároveň chce podnikateľom, ktorým Váhostav nezaplatil, vyplatiť 50 percent z toho, čo im firma dlhuje. Ako sa vyjadril Fico v relácii, rozhodnúť sa budú musieť živnostníci sami. Upozorňuje však, že Váhostav sa už začal vyhrážať konkurzom.

Figeľ pripomenul, že Váhostav je bonitná firma, ktorá má viac majetku ako dlhov. S odvolaním sa na účtovnú uzávierku Váhostavu Figeľ tvrdí, že firma je v pluse. V relácii Fico vyčítal predsedovi KDH nízke ceny diaľnic, Figeľ vyčítal Ficovi zase predražené PPP projekty, ktoré on ako minister dopravy stopol.

Fico takisto opozícii vyčíta prijaté zákony o reštrukturalizácii z minulosti. Podľa premiéra v nich majú výsostné postavenie banky. Fico chce v novom zákone zmeniť niekoľko vecí, medzi inými aj vyberanie správcu. Podľa premiéra odvtedy, čo je zákon o reštrukturalizácii platný, prebehlo približne 500 reštrukturalizácií, ktorých výnosnosť bola približne 30 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľRobert Fico
Firmy a inštitúcie TA3Váhostav - SK