SDKÚ varuje mestá, ruskí motorkári chcú prejsť cez Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noční vlci
Ruskí motorkári z klubu Noční vlci. Foto: facebook.com/NightWolvesMC

BRATISLAVA 19. marca (WEBNOVINY) – Strana SDKÚ-DS vyzýva samosprávy, aby starostlivo zvážili zákaz zhromaždenia v mestách a obciach ruských nacionalistov na motorkách, ktorí sa označujú ako Noční vlci. Ako informuje strana, Noční vlci plánujú prejsť aj cez Slovensko.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa strany Noční vlci plánujú zneužiť oslavy konca 2. svetovej vojny jazdou po Európe. SDKÚ-DS to považuje „za provokáciu a pošliapanie pamiatky desiatok miliónov obetí vojny“. Podľa nich práve mnohí členovia tohto gangu totiž porušovali a porušujú medzinárodné právo, keď bojujú na strane takzvaných proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Noční vlci propagujú vojnu

„SDKÚ-DS si ctí slobodu prejavu, rovnako tak aj jeden z pilierov Európskej únie, ktorým je voľný pohyb osôb. Preto ak Putinovi motorkári získajú schengenské víza, nikto by im nemal brániť v pohybe cez členské krajiny. No vzhľadom na zapojenie sa Nočných vlkov do bojov na východe Ukrajiny a leitmotív jazdy, ktorým je demonštrácia sily a propaganda vojny, vyzývame samosprávy, čiže obce a mestá na Slovensku, aby dôkladne zvážili možnosť zakázať ich zhromaždenia na území Slovenska,“ uviedol za SDKÚ-DS predseda jej sekcie spravodlivosti a bezpečnosti Ján Keselý.

SDKÚ sa obáva, že dôjde k násiliu

Ako sa uvádza v stanovisku, podľa zákona samosprávy musia zakázať zhromaždenie, ak by jeho účel smeroval napríklad k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie alebo na roznecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov.

Ďalšími dôvodmi na zakázanie zhromaždenia je podľa strany riziko, že dôjde k násiliu, či porušovaniu zákonov, ústavy a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná.

„Zapojenie sa členov gangu do bojov na východe Ukrajiny je podľa nášho názoru porušením medzinárodného práva a nesmieme dovoliť, aby bolo Slovensko miestom, kde budú Putinovi motorkári obhajovať či dokonca podnecovať k vojne či ďalšiemu porušovaniu medzinárodného práva. Pretože na to doplácajú len a len nevinní obyvatelia Ukrajiny,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo