Na severe a východe krajiny duje víchrica, platia výstrahy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Počasie na Slovensku ovplyvňuje chladnejší vzduch zo severu, ktorý na naše územie prúdi po zadnej strane hlbokej brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad východnou Európou.

Aj v utorok sa treba pripraviť na silný vietor. Znepríjemňovať život bude obyvateľom na severe a východe krajiny. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu vydali výstrahu prvého a druhého stupňa pred silným vetrom.

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Martin, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Turčianske Teplice, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie, Košice mesto, Prešov, Levoča, Sabinov, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné a Snina. Vietor tu dosahuje rýchlosť 60 až 90 kilometrov za hodinu a podľa SHMÚ môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom vydali meteorológovia pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Vietor má fúkať rýchlosťou 90 až 126 kilometrov za hodinu. Spomínaná rýchlosť podľa SHMÚ „predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity“. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varujú ľudí meteorológovia.

Obe výstrahy platia do 19-tej.

Foto: Shmu.sk

Cez deň bude jasno až polooblačno, na severe a východe sa môže objaviť zvýšená oblačnosť s prehánkami. V noci v polohách nad 600 metrov a cez deň postupne od 1400 metrov sa môžu vyskytnúť snehové zrážky. Teplota cez deň vystúpi na 9 až 14 stupňov, v južnej polovici západného Slovenska aj na 16 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať