Fico predstavil Američanom plán, ako zatočí s korupciou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Sprava: Premiér Robert Fico, splnomocnenec Ministerstva zahraničných vecí USA pre antikorupčné aktivity George Kent a veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick počas pondelňajšieho rokovania na Úrade vlády SR. Bratislava, 20. apríl 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – O slovenskom akčnom pláne na boj proti korupcii a podporu právneho štátu hovoril v pondelok premiér Robert Fico s koordinátorom protikorupčnej stratégie amerického ministerstva zahraničných vecí Georgeom Kentom a americkým veľvyslancom na Slovensku Theodorom Sedgwickom. Ako Fico informoval médiá po stretnutí, Slovensko požiadalo americkú stranu, aby bola súčasťou tohto boja proti korupcii.

Akčný plán spája iniciatívu podnikateľskej obce, ktorá sa nazýva Právny štát, a iniciatívu vlády na boj proti korupcii. „Vieme aj o tom, že jednotlivé americké ambasády majú vlastné akčné plány. Dovolil som si pozvať pána Kenta na Slovensko a za prítomnosti amerického veľvyslanca sme si prešli našu iniciatívu,“ povedal Fico. Premiér dúfa, že americký koordinátor do nej môže prispieť svojimi skúsenosťami a „boj s korupciou tak bude ešte viditeľnejší“.

Podľa Fica sa o tom, prečo nebol doteraz žiadny politik potrestaný za korupciu, nerozprávali. Kent vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytlo americké veľvyslanectvo, ocenil záväzok vlády zintenzívniť boj proti korupcii. „Najlepším spôsobom, ako Slovensko môže preukázať vážny záujem bojovať proti korupcii, je postihovať skorumpovaných činiteľov, predovšetkým vysokých štátnych úradníkov a skonfiškovať neoprávnene nadobudnutý majetok,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Fico chce tomu, ako tento plán naplniť, venovať aj samostatné rokovanie vlády aj parlamentu. Premiér predpokladá, že potom, ako akčný plán schvália, budú mať približne osem mesiacov na jeho implementáciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico