Premiér Fico sa stretol so županmi, Kotlebu na obed nepozval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico sa stretol s predsedami krajov, Kotlebu nepozval
Zľava: Bratislavský župan Pavol Frešo (chrbtom), predseda Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič, podpredseda Smeru-SD Pavol Paška, predseda vlády SR Robert Fico a trenčiansky župan Jaroslav Baška (chrbtom) v úvode spoločného pracovného obeda. Bratislava, 20. apríl 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico sa v pondelok na pôde Úradu vlády SR stretol so siedmimi predsedami samosprávnych krajov, šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu však na spoločný obed nepozval. „Dobre viete, aké je moje hodnotové vybavenie a dobre viete, či je to otázka oslobodenia Bratislavy, konca II. svetovej vojny či konca fašizmu, že toto je pre mňa sväté a mimoriadne dôležité,“ povedal premiér po spoločnom obede s predsedami siedmich krajov.

Ako pokračoval, je pre neho veľmi ťažké sedieť za stolom s človekom, ktorý má hodnoty úplne opačné a s človekom, ktorý premárnil obrovské možnosti BBSK v prípade čerpania eurofondov. „Preto som nevidel žiadny dôvod na komunikáciu s pánom predsedom Banskobystrického kraja,“ dodal.

Fico zasadil ľuďom ďalší úder

Ako na neho nadviazal predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš, zvyšní siedmi predsedovia krajov sa začiatkom minulého roka rozhodli, že nevidia dôvod sedieť za tým istým stolom s Marianom Kotlebom.

Podľa hovorcu BBSK Vladimíra Gürtlera arogancia premiéra pokračuje. „Po odmietnutí premiéra stretnúť sa s predsedom kraja Marianom Kotlebom k otázke eurofondov predseda vlády v pondelok zasadil obyvateľom Banskobystrického kraja ďalší úder,“ píše sa v stanovisku pre agentúru SITA.

Na spoločný obed pozval Robert Fico všetkých predsedov krajov, avšak okrem Mariana Kotlebu. „Premiér touto aroganciou opäť dokazuje neúctu k princípom demokracie. Neakceptovaním legitímne zvoleného predsedu BBSK Mariana Kotlebu predseda vlády škodí občanom kraja ako aj celého Slovenska,“ dodal hovorca.

Otvorili viacero tém

Zvyšní siedmi predsedovia otvorili s Robertom Ficom viacero tém. „Sústredili sme sa na niekoľko mimoriadne aktuálnych problémov, ktoré ťažia regionálnu samosprávu ako aj Združenie miest a obcí Slovenska,“ poznamenal premiér.

Venovali sa školskému zákonu, elektronickému trhovisku, prešli i nový návrh zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ale aj čerpanie prostriedkov z Európskej únie.

„Toto stretnutie potvrdilo veľmi dobré štandardné vzťahy medzi vyššími územnými celkami a vládou. Verím, že do konca volebného obdobia bude ďalšie stretnutie, ktoré zhodnotí, kam sme sa dostali,“ uzavrel predseda vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaRobert FicoTibor Mikuš