Slovenskí a ukrajinskí podnikatelia sa stretli v Košiciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Košiciach otvorili Kulturpark pre širokú verejno
Návštevníci pred jedným z pavilónov areálu počas otvorenia najväčšieho investičného projektu EHMK 2013 - Kasárne/Kulturpark. Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 20. apríla (WEBNOVINY) – Na dvojdňové Slovensko-ukrajinské fórum – SUBF 2015, ktoré sa v pondelok začalo v košickom Kulturparku, prišlo 124 zástupcov podnikateľských subjektov nielen zo Slovenska a Ukrajiny, ale aj z Čiech, Maďarska a Poľska.

Minister Pavlis podporuje iniciatívu

Ako v pondelok na tlačovej besede uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis, Slovensko víta a podporí každú iniciatívu, ktorá prinesie perspektívu vývozu našich výrobkov, transfer technológií, vytvorenie nových pracovných miest alebo vytváranie spoločných podnikov.

„Máme nový zákon o podmienkach finančnej pomoci, ktorý to umožňuje. Verím, že výsledkom tohto stretnutia budú žiadosti o takúto podporu,“ povedal Pavlis. Doložil, že máme záujem rozširovať spoluprácu nielen v komerčnej sfére ako je obchod a podnikanie, ale aj v oblasti vedy a výskumu.

Môžu nadviazať nové kontakty

Hlavným cieľom podujatia SUBF 2015 je poskytnúť účastníkom zo Slovenska a Ukrajiny možnosť predstaviť ich výsledky na výstave a v rámci bilaterálnych rokovaní rozšíriť existujúcu hospodársku spoluprácu alebo nadviazať nové kooperačné vzťahy.

Účastníci sa v pondelok oboznámili s podmienkami podnikania na Slovensku a Ukrajine. V utorok bude fórum pokračovať rokovaniami subjektov z oblasti energetika a obnoviteľné zdroje, strojárenstvo, informačné a komunikačné technológie a cestovný ruch.

Ukrajina očakáva rady a technológie

Ako uviedol námestník ministra ekonomického rozvoja a obchodu Ukrajiny Ruslan Adolfovič Korž, vítajú možnosť nadviazať užšiu hospodársku a obchodnú spoluprácu medzi slovenskými a ukrajinskými podnikateľskými subjektmi.

Podčiarkol, že Ukrajina nastúpila na cestu významných reforiem a je odhodlaná v nich vytrvať a od Slovenska očakáva cenné rady v tomto procese, ako aj prílev technológií.

Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že Košice majú ambíciu stať sa centrom nielen slovensko-ukrajinskej spolupráce, ale aj vstupnou bránou Európskej únie na Ukrajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol PavlisRichard Raši