Ficova ponuka drobným veriteľom je výsmech, reaguje SDKÚ-DS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poškodení veritelia Váhostavu protestovali pred parlamentom

BRATISLAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Stredajšia ponuka premiéra Roberta Fica je výsmechom do tváre všetkým živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorých rodiny už mesiace čakajú na peniaze za práce na výstavbe diaľnic. Uvádza sa to v stanovisku strany SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor strany.

„Ak riaditeľ Váhostavu tvrdí, že jeho firma má nulovú hodnotu, tak veritelia dostanú bezcenné akcie,“ povedal predseda strany Pavol Frešo. „Dnešní veritelia Váhostavu nebudú mať žiadne rozhodovacie právomoci a navyše, ak vymenia svoje pohľadávky za bezcenné papiere s podpisom Juraja Širokého a Roberta Fica, vydávajú sa napospas hlavnému akcionárovi,“ reagoval predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

Liberálom sa nepáčia tajnosti vlády

Strane SaS sa nepáči, že poslanci v parlamente rokujú a majú hlasovať za niečo, čo vláda tají. „Je to vrchol drzosti. My stále nevieme, o čom ideme rokovať a hlasovať, pritom ide o zásadnú novelu. Navyše, kompetentní sa k danej veci odmietajú vyjadrovať,“ informujú liberáli.

Upozorňujú, že premiér Robert Fico zaviedol nový systém pripomienkového konania. Všetky pripomienkové miesta nahradil ním vybranou skupinkou ľudí. Verejnosť však vylúčil. Uvádza sa tak v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

Môže vzniknúť vážny precedens

„Ani Robert Fico, ani Peter Kažimír nemajú pravdu, ak tvrdia, že takýto spôsob reštrukturalizácie Širokého Váhostavu nebude mať negatívny dopad na tzv. bohatstvo štátu,“ konštatujú poslanci za SaS. „Je to vážny precedens do budúcna. Váhostav nie je a ani nebude jediná firma v reštrukturalizácii,“ dodávajú. Taktiež tvrdia, že ak je Ján Figeľ vinný, že zmluvy zazmluvnil lacno, Ján Počiatek „musí niesť následky za to, že za tri roky nepohol ani prstom“.

Veriteľské banky sa vzdajú 15 percent zo svojich pohľadávok v prospech nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav. Po stredajšom rokovaní ministrov so spoločnosťou Váhostav a jej veriteľmi to oznámil Fico. Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu – spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 percent svojich akcií.

„Musí aj spoločnosť Váhostav prevziať nejakú ekonomickú zodpovednosť za stav, ktorý vznikol,“ uviedol Fico. „Tieto akcie nie sú ničím zaťažené a budú použité výlučne v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku,“ dodal. Kritériom pre získanie akcií bude výška pohľadávok potvrdených súdom.

Kažimír negatívny vplyv odmieta

Minister financií Peter Kažimír povedal, že na základe zákona, ktorý parlament schváli, vláda rozhodne, aký objem časti štátnych finančných aktív z osobitného odvodu bánk sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov z obchodného styku.

„Musíme počkať na rozhodnutie veriteľov, či schvália reštrukturalizačný plán (Váhostavu). Musíme počkať na rozhodnutie súdu, ktorý potvrdí zoznam nezabezpečených veriteľov z obchodného styku a potom musíme schváliť objem prostriedkov a subjekt, ktorý túto operáciu vykoná,“ uviedol Kažimír.

Minister financií si stále stojí za tým, že táto operácia nebude mať žiadny negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu. „Trvám na tom, že to nebude mať žiadny dopad na verejný dlh, pretože je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých banky stále prispievajú cez osobitný odvod,“ dodal Kažimír. Túto operáciu napokon ešte zhodnotí Eurostat.

Širokého záujem víťazí

Ak sa zrazí záujem Juraja Širokého so záujmom štátu, spravidla vyhráva pán Široký a to bude platiť aj po prijatí novely Obchodného zákonníka, myslí si poslankyňa strany Most-Híd Lucia Žitňanská. Exministerka spravodlivosti považuje za neprijateľné, že právna úprava, ktorú v stredu predstavila vláda, sa bude vzťahovať na množstvo ďalších reštrukturalizácií.

Nikto podľa Žitňanskej dnes nedokáže povedať, či to veriteľom a reštrukturalizovaným spoločnostiam pomôže alebo poškodí. Vládnu novelu označila za neprijateľnú, Most-Híd ju nepodporí.

Poslankyňa Mosta-Híd zároveň navrhla prerušiť rokovanie parlamentu, aby pozmeňujúci návrh Anny Vittekovej (Smer-SD) mohol prerokovať ústavnoprávny výbor. Vitteková predložila počas rozpravy zmeny, ktoré chvíľu predtým ohlásil na vláde premiér Robert Fico po rokovaní s hlavnými aktérmi reštrukturalizácie Váhostavu.

Zákon sa nemusel meniť

„Týždeň zasadá parlament, aby sa dnes cez obrazovku dozvedel, čo musí urobiť zákonodarný zbor, aby dohoda pri reštrukturalizácii Váhostavu mohla klapnúť,“ komentovala Žitňanská postup Smeru-SD.

Podpredsedníčka strany Most-Híd zdôraznila, že dohoda, ktorú v stredu ohlásil Fico po rokovaní s veriteľmi a Váhostavom, sa mohla udiať aj bez akejkoľvek zmeny zákona a všetko, na čom sa aktéri dohodli, im umožňuje aj terajšia legislatíva.

Váhostav sa podľa jej slov mohol vzdať časti akcií, rovnako sa časti svojho podielu mohli vzdať banky – a vôbec sa preto nemusel meniť zákon. Žitňanská si myslí, že jediné, čo k dohode prispelo, bol verejný tlak.

Minister financií Peter Kažimír poslancom povedal, že keby sa nezmenili pravidlá reštrukturalizácií, malí veritelia Váhostavu by na tom boli horšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľJán PočiatekKatarína SvrčekováLucia ŽitňanskáPavol FrešoPeter KažimírRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická stranaVáhostav - SK