Vykoľajenie RegioJetu sme nezapríčinili, tvrdia železnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlaková suprava RegioJet
Vlakový dopravca RegioJet oznámil ukončenie prevádzky vlakov na trati Bratislava - Košice. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. apríla (WEBNOVINY) – Príčinou marcového vykoľajenia vlaku spoločnosti RegioJet na Hlavnej stanici v Bratislave neboli zariadenia infraštruktúry Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková, ŽSR ukončili zisťovanie príčin vykoľajenia vlaku a správu o výsledku zisťovania príčin vykoľajenia zaslali v stredu 22. apríla spoločnosti RegioJet s požiadavkou na spoločné prerokovanie.

Podrobné informácie zatiaľ nezverejnia

Zástupca firmy RegioJet navrhol termín v utorok 28. apríla. Podľa Pavlíkovej do tohto spoločného prerokovania ŽSR nebudú zverejňovať podrobné informácie o príčinách vykoľajenia.

Všetky doterajšie medializované vyjadrenia spoločnosti RegioJet boli len hypotetické, predčasné a správa ich nepotvrdila. Ako uviedla Pavlíková, v prípade, že má spoločnosť RegioJet záujem, môže výsledky, ktoré získala zo správy ŽSR, zverejniť.

K vykoľajeniu vlaku sa vyjadrila aj spoločnosť RegioJet. V jej stanovisku PR manažér Tomáš Bořuta uvádza: „Správa je jednostranným pohľadom ŽSR na udalosť a ich závery vyšetrovania, s ktorými sa musíme detailne oboznámiť,“ uviedol.

RegioJet predloží vlastné závery vyšetrovania

RegioJet podľa Bořutu ihneď po nehode spustil vlastné vyšetrovanie udalostí a svojím vyšetrovaním dospel k názoru, že príčiny vykoľajenia nie sú na strane vozňov a prevádzky RegioJetu.

„Z tohto vyšetrovania má RegioJet vlastnú správu, ktorú taktiež predloží ŽSR k vzájomnému prerokovaniu. RegioJet má eminentný záujem na odbornom objasnení príčin vykoľajenia, pripravujeme nezávislú expertnú analýzu, ktorá by mala príčiny vykoľajenia a jeho priebeh vyjasniť. Správu ŽSR spoločne prerokujeme a RegioJet naopak predloží ŽSR vlastné závery vyšetrovania,“ informoval agentúru SITA Bořuta.

Vlak sa vykoľajil 16. marca podvečer pri zatláčaní prázdnej vlakovej súpravy na 14. koľaj na Hlavnej stanici v Bratislave. Pri vykoľajení sa nikto nezranil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie RegioJetŽSR Železnice Slovenskej republiky