Smer neodvolal Figeľa, podľa Fica by mal odstúpiť sám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Figeľ
Šéf KDH Ján Figeľ Foto: Archívne foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Podpredseda NR SR Ján Figeľ zostáva vo funkcii. Smer-SD ho napokon neodvolá, aj keď jeho odvolanie navrhol pred deviatimi dňami.

Ako povedal v piatok na tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico, schôdza splnila svoj účel, Smer preukázal jasne politickú zodpovednosť Figeľa. Podľa Fica schôdza bola aj legitímna. „Smer chce za každú cenu rešpektovať dohody z roku 2012 o rozložení síl v NR SR. Nemáme cieľ meniť tieto dohody, ktoré vznikli na základe výsledkov volieb,“ vyhlásil Fico s tým, že táto schôdza bude ukončená bez hlasovania o návrhu. Figeľ by mal podľa neho sám vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť.

Fico si však myslí, že tak neurobí. Smer ho preto nechá sedieť na stoličke podpredsedu NR SR. Fico tvrdí, že takýto scenár odvolávania Figeľa mali pripravený v Smere od podania návrhu. „Vládnutie nie je len o používaní väčšiny hlasov a presadenie vlastných zákonov, ktoré vedú k naplneniu programového vyhlásenia vlády. Vládnutie je o stabilite. Stabilitu garantuje len existujúca vládna väčšina. Dnes je Smer jediný garant politickej stability. Na tejto stabilite nám záleží nadovšetko,“ vyhlásil.

Fico púšťal novinárom video

Smer-SD chcel podľa Fica odvolávaním Figeľa jasne poukázať na jeho politickú zodpovednosť ako ministra dopravy. „V rokoch 2010 – 12 boli podpísané zmluvy na výstavby diaľnic, z ktorých bolo jasné, že sa nedajú postaviť za vysúťaženú cenu. O tom vedel aj Figeľ a nemôže sa zbaviť politickej zodpovednosti. Nemôže sa zbaviť toho, že obrovská časť nezaplatených faktúr vznikla v tomto období. Za to, čo sme namáhavo museli riešiť, nesie zodpovednosť Figeľ, ktorý zlyhal ako minister dopravy,“ upozornil Fico, ktorého mrzí, že kresťanskí demokrati mnohokrát prezentovali klamstvá.

Podľa neho Figeľ by sa mal sám zdvihnúť zo stoličky a odísť. „Figeľ klamal, keď nahovoril člena KDH Pavla Pavláska, aby povedal, že on reagoval v roku 2001 na výstavbu inej cesty, nie diaľnic. Je evidentné, že hovoril o výstavbe diaľnic a Figeľ mal relevantné informácie, že to vedie k zrazeniu malých podnikateľov na kolená. Potvrdzuje sa, že kresťanskí demokrati klamali,“ konštatoval premiér s tým, že na schôdzi bola dokázaná miera politickej zodpovednosti. Podľa Fica je na Figeľovi, ako sa postaví k pravde.

Figeľ pri svojej obhajobe podľa Fica klamal. „Ešte ako minister dopravy bol odborníkmi upozorňovaný pred škodlivými dôsledkami politiky nereálne lacných diaľnic,“ uviedol.

Fico púšťal novinárom video z roku 2011 z diskusie v HN klube, na ktorom generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský cenu za výstavbu diaľnic označil za absolútne mimo akúkoľvek realitu a za dumping. „Bič plieska na samom konci, živnostníci a malí subdodávatelia, tí dostanú zabrať z tohto titulu. Dostanú zmluvy, ktoré ich postavia na kolená, ktoré ich zničia,“ povedal na HN clube 7. júna 2011 Šamudovský.

Nominant KDH v Slovenskej správe ciest Pavol Pavlásek vtedy tiež hovoril o príliš nízkych vysúťažených cenách, ktoré sú vysoko rizikové. Predpovedal, že malí subdodávatelia zahynú prví. „Z toho je zrejmé, že Figeľ o negatívnych dopadoch svojej cenovej politiky vedel, a aj rátal s kolapsom niektorých staviteľov diaľnic.“ Na videu Figeľ hovorí o vyčírení stavebného trhu. Podľa neho to bolo potrebné, pretože „desaťchlapová firma si nemôže trúfať na také diela, ako sú miliardové, alebo stovky miliónov, hovorím eurové investície.“

Smer si podľa SaS nechce pohnevať KDH

Predstavenie, ktoré premiér v parlamente, keď dal odvolávať opozičného podpredsedu parlamentu, bolo podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša len hra o čas. Ako povedal Frešo pre agentúru SITA, kým zúfalým živnostníkom a drobným podnikateľom Váhostav nevyplatil faktúry, strana Smer-SD sa zahrávala s budúcnosťou našej krajiny.

Na záver tejto frašky, po siedmich dňoch, vtrhli do sídla Váhostavu policajti, aby zabezpečili dôkazy. „Ja sa pýtam, kto potreboval týchto sedem dní? Je to čas, za ktorý sa dajú zoskartovať listinné dôkazy, zničiť dôležité harddisky či premazať servery. Jednoducho niekto tu hral o čas a Robert Fico mu ten čas zariadil,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. To je podľa neho len ďalším dôkazom, že politikom strany Smer-SD nejde o ľudí, ale len o záujmy oligarchov, ktorí si rozparcelovali túto krajinu.

Strana Sloboda a Solidarita chápe stiahnutie návrhu na odvolanie Jána Figeľa ako pragmatický krok strany Smer namierený proti zjednoteniu opozície. „Zároveň si nechce pohnevať stranu KDH ako svojho možného koaličného partnera po roku 2016,“ uvádza sa v stanovisku SaS, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Sloboda a Solidarita Katarína Svrčeková.

Figeľ vystúpil v rozprave

V rozprave k Figeľovmu odvolávaniu v piatok z 12 prihlásených vystúpil iba nezaradený Alojz Hlina a slovo si ako podpredseda parlamentu zobral aj Figeľ. Za predkladateľov rečnil v pléne poslanec Smeru Anton Martvoň, ktorý si vyslúžil od opozičných poslancov viacero poznámok na svoju adresu – ako napríklad Martvoň – metalesku blesku (Júliu Brocka), alebo Smer nie je len 83 Kolesíkov, ale aj 83 Martvoňov (Alojz Přidal).

Figeľ v pléne vyhlásil, že novela obchodného zákonníka len potvrdzuje ekonomický tandem Široký – Fico. „Vládna strana sa len snaží zakryť chaotickú situáciu, ktorá vzniká v Smere,“ povedal. —> (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.)

Nezaradený poslanec Alojz Hlina si myslí, že absurdita, akou je odvolávanie Figeľa, by sa mala vytesať do kameňa. Hlina opakovane upozorňoval vládny Smer, že chce Figeľa trestať za dobrú vec, keďže ako minister chcel ušetriť peniaze štátu a konal poctivo a čestne. Zopakoval, že ak Smer Figeľa odvolá, navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) pre globálne otepľovanie.

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic podal v piatok procedulárny návrh, aby vedenie Smeru a Juraj Široký mali čas uzavrieť debatu o ďalších krokoch Smeru, ktorú najskôr majú na 9. poschodí hotela DoubleTree patriaceho Širokému. Viacerí opoziční zákonodarcovia vyčítali Smeru, že iba naťahuje čas, pretože čakajú na príkazy premiéra Roberta Fica, ako hlasovať a čo robiť.

Opozícia návrh na odvolanie kritizovala

Návrh na Figeľovo odvolanie zaradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) dodatočne na 49. schôdzu, kde sa riešili zmeny v reštrukturalizáciách pre problémy spoločnosti Váhostav, na podnet premiéra Roberta Fica. „Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal minulú stredu Fico.

Problémy Váhostavu podľa lídra Smeru spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. „Človek, ktorý vlastne pripravil o peniaze živnostníkov práve tým, že si chce robiť svoju vlastnú politickú reklamu, nemá čo na tomto mieste robiť,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák na adresu Figeľa v súvislosti s dlhmi Váhostavu voči dodávateľom spomedzi malých firiem a živnostníkov.

Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Všetky opozičné strany avizovali, že ak Smer odvolá Figeľa z funkcie, stiahnu svojich nominantov z postov predsedov parlamentných výborov respektíve podpredsedu parlamentu —-> (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU).

Diskusia k Figeľovmu odvolaniu trvala od večera minulej stredy do minulého piatka, potom ju Pellegrini prerušil a národná rada sa vrátila k rozprave o novele Obchodného zákonníka, ktorú Smeráci schválili vo štvrtok podvečer —-> (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU).

Poslancov ešte čaká návrat k prerušenej 50. schôdzi o odvolávaní ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý je vo funkcii od novembra.

Parlament začal Čislákovi nedôveru vyslovovať v stredu ráno (15. apríla), po štyroch hodinách však Pellegrini schôdzu prerušil, pretože na rovnaký deň zvolal aj schôdzu k problémom Váhostavu —-> (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU).

Opozícia chce odvolať ministra, pretože čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej, napríklad nákup piešťanského CT prístroja a tendre na stravovanie.

Poslanci poukazujú aj na to, že napriek prísľubu nevymenil v piešťanskej nemocnici členov správnej rady tak, aby v nich za štát sedeli aj zástupcovia samospráv a tretieho sektora. „Po niekoľkých mesiacoch pôsobenia Viliama Čisláka vo funkcii je zrejmé, že všetky jeho kroky smerujú k snahe zahladiť stopy po týchto dvoch kauzách a odmeniť lukratívnymi funkciami vo verejnom sektore ľudí, ktorí ich spôsobili,“ konštatujú iniciátori mimoriadnej schôdze. Čislák pôsobil na ministerstve zdravotníctva za jeho predchodkyne Zvolenskej ako štátny tajomník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaAnton MartvoňDaniel LipšicDušan ŠamudovskýJán FigeľJuraj ŠirokýKatarína SvrčekováPavol FrešoPeter PellegriniRobert FicoRobert KaliňákViliam Čislák
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SDVáhostav - SK