Čislák ostáva na poste ministra, snaha opozície bola márna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viliam Čislák
Minister zdravotníctva Viliam Čislák bude možno v parlamente čeliť odvolávaniu. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Poslanci sa po viac ako týždni vrátili k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), pokračovali v prerušenej rozprave. Mimoriadna schôdza sa začala ešte v stredu 15. apríla, trvala tri hodiny, po ktorých ju predseda parlamentu Peter Pellegrini prerušil. —-> (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU).

Pellegrini následne otvoril ďalšiu schôdzu, na ktorej sa parlament zaoberal novelou Obchodného zákonníka v reakcii na Váhostav. Dodatočne bol do programu zaradený aj návrh na odvolanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu. —-> (VIAC O ODVOLÁVANÍ FIGEĽA SA DOČÍTATE TU.)

Návrh na odvolanie Čisláka predložili do NR SR opoziční poslanci. Šéfovi rezortu zdravotníctva vyčítali, že zametá kauzy ako CT prístroj či tendre na stravovanie pod koberec, častovali ho slovami ako čistič káuz či figúrka, ktorá plní pokyny.

Matovič ukázal plesnivé nemocnice

Tí istí ľudia, ktorí ryžujú na slovenskom stavebníctve, na malých živnostníkoch, ryžujú aj na slovenskom zdravotníctve. Vyhlásil to počas rozpravy k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka nezaradený poslanec Daniel Lipšic. „Myslím, že bude treba na tejto schôdzi hovoriť práve o tom, akým spôsobom oligarchovia, ktorí sú za vašou vládou, držia opraty v rukách aj v zdravotníctve, čo sa mi zdá byť ešte perfídnejšie ako v stavebníctve,“ vyhlásil Lipšic.

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) si pri svojom vystúpení dopomohol fotkami slovenských nemocníc, na ktorých boli plesnivé steny a výťahy. „Vy nerobíte nič iné, len otrokov človeku, ktorý si na Bahamách stavia megavilu. Chystáte zákony tak, aby mohol bez zdanenia vytiahnuť zo slovenského zdravotníctva 450 miliónov eur,“ vyhlásil Matovič.

83 Kolesíkov investuje do Cypru

Ako tvrdil, na Slovensku sa neinvestuje do lepšieho vybavenia nemocníc, do prevencie a do prístrojov, ale do Cypru prostredníctvom 83 Kolesíkov. Jedným z dôvodov, prečo Čislák nemá byť ministrom, je podľa Matoviča aj PPP projekt novej nemocnice v Bratislave.

Tvrdil, že minister ignoruje štúdiu Európskej komisie, podľa ktorej je PPP pri nemocniciach nevýhodné. „Nechce pripustiť jej existenciu, a tým pádom sa podľa nás priamo podieľa na podvode, ktorý sa dokoná tým, ak sa začne výstavba nemocnice za 6,5 miliardy eur,“ konštatoval Matovič.

Ivan Uhliarik z KDH tvrdil, že si minister právom zaslúži odvolanie za to, že nepredložil konkrétne opatrenia na znižovanie nákladov na verejné obstarávania, nepredstavil aspoň snahu o zásadné riešenie zdravotníctva, reformy a riešenie zadlžovania.

Brixi tvrdil, že ho žiadny oligarcha nevlastní

Poslanec Otto Brixi (Smer-SD) Matovičovi odkázal, že jeho žiadny oligarcha nevlastní a nikdy nebude. Čislák je podľa neho slušný človek, ktorý požíva vážnosť Košičanov a ľudí zo zdravotníckeho sektora. Vyzval ho, že ak má vedomosť o nedostatkoch v nemocniciach, je jeho povinnosťou upozorniť na to kompetentný orgán.

Podľa poslanca Richarda Rašiho (Smer- SD) ani jeden dôvod, ktorý Matovič uviedol, nie je racionálny. Tvrdil, že ide o politicky motivované odvolávanie ministra bez toho, aby opozícia prejavila záujem o stav zdravotníctva.

Prípad CT prístroja je podľa Čisláka pseudokauza

Minister sa v prejave, ktorý stihol predniesť ešte uplynulú stredu, sústredil najmä na to, aké zmeny uskutočnil jeho rezort. V prevažnej väčšine hovoril o opatreniach, ktoré sa začali realizovať ešte za jeho predchodkyne Zuzany Zvolenskej, teda v čase, keď bol štátnym tajomníkom.

Vo svojej reči sa pozastavil nad tým, že si opoziční poslanci najprv nepočkali na komplexnú správu o stave zdravotníctva, ktorú ho zaviazal pripraviť parlamentný zdravotnícky výbor a až potom nerozhodli ako ďalej. Tvrdil, že odvolávanie využívajú len na zviditeľnenie sa.

V prípade CT prístroja vysvetľoval svoje predchádzajúce vyjadrenie o pseudokauze, zároveň pripomenul, že prípad šetria kompetentné orgány. Opozícia mu následne v reakcii na jeho prejav vytkla, že vôbec nereagoval na výčitky, ktoré voči nemu vzniesli.

Pellegrini bol ochotný rokovať v noci

Minulý piatok Smer rozhodol, že diskusia k riešeniu problémov Váhostavu v parlamente sa skončí o 14:00, hoci opozícia chcela pokračovať v rokovaní do večera, respektíve aj cez víkend. Vládna strana vtedy rozhodla, že v piatok o 14:00 parlament skončí s rokovaním a pokračovať o Váhostave sa bude ďalší utorok.

Teraz pri odvolávaní Čisláka zvolil Pellegrini opačný postup. „Rád im umožním rokovať v noci alebo cez víkend,“ vysvetlil Pellegrini.

Na odvolanie Čisláka bolo málo hlasov

Za odvolanie ministra Viliama Čisláka v parlamente nakoniec hlasovalo 37 zo 110 prítomných poslancov. Vysloviť nedôveru ministrovi navrhli poslanci za SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a Most-Híd.

Čislák bol do funkcie ministra zdravotníctva menovaný začiatkom novembra minulého roka, v kresle nahradil Zuzanu Zvolenskú. Počas jej pôsobenia na poste šéfky rezortu bol Čislák štátnym tajomníkom rezortu zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičIvan UhliarikJán FigeľOtto BrixiPeter PellegriniViliam Čislák
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRNR SR Národná rada Slovenskej republikyVáhostav - SK