Slováci mieria z Nepálu domov, s desiatkami nemáme kontakt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Následky zemetrasenia na námestí Basantapur Durbar (27. apríla 2015). Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) – V zemetrasením postihnutom Nepále sa podľa šéfa tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Petra Suska nachádza 75 slovenských občanov. Upozorňuje, že niektorí z nich sú už na ceste späť. „Ministerstvu sa podarilo spojiť s 53 Slovákmi,“ dodal Susko.

Podľa dostupných informácií ministerstva zahraničia nie je medzi zosnulými žiaden Slovák, jeden však utrpel ľahšie zranenia. Podľa Suska sú členovia slovenskej expedície na Annapurnu na odchode z Nepálu, potrebovali však vybaviť náhradné cestovné doklady. Ako povedal Susko, podľa honorárneho konzula, ktorý sa s nimi stretol, sú v poriadku.

Nezvestných treba hlásiť na linku diplomatickej služby

„Situácia v Káthmandu a okolí je chaotická, podľa informácií aj od nášho honorárneho konzula stále cítiť otrasy, nefunguje telefónne ani internetové spojenie, len náhodne,“ dodal. Pripomenul, že v dôsledku zemetrasenia sú aj silné výpadky komunikačných spojení. „Sme v kontakte so Zastupiteľským úradom SR v Dillí a honorárnym konzulom v Káthmandu,“ povedal Susko.

Zároveň ministerstvo vyzýva ľudí, ktorí vedia o svojich rodinných príslušníkoch v Nepále a nemajú s nimi kontakt, aby to oznámili na telefónnej linke diplomatickej služby

02/5978 5978.

Obrazom: Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie, počet obetí je katastrofálny

Počet obetí presiahol tritisíc

Sobotňajšie zemetrasenie v Nepále si podľa najnovších údajov na území krajiny vyžiadalo 3 218 mŕtvych, ďalších 66 obetí na životoch hlásia z Indie a 20 z čínskej autonómnej oblasti Tibet. O zvýšení bilancie v Nepále informoval v pondelok námestník generálneho inšpektora tamojšej polície Komal Singh Bam.

Otrasy s magnitúdou 7,9 tiež po sebe zanechali viac ako 6 500 zranených a predstavujú najničivejšie zemetrasenie v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo až 8 500 ľudí. Zatiaľ 18 mŕtvych je potvrdených v súvislosti s vyvolanou lavínou, ktorá zasiahla základný tábor horolezcov na úpätí Mount Everestu. Oblasť navyše v nedeľu zasiahli ďalšie mohutné otrasy s magnitúdou 6,7.

Nepálska vláda už požiadala o zahraničnú pomoc. India poslala lekárske potreby, Čína vyslala 60-členný záchranný tím. Pomoc prisľúbilo aj USA.

Humanitárne organizácie medzitým dostávajú správy z odľahlých dedín, ktoré zničili zosuvy pôdy, prerušené cesty však znemožňujú prísun pomoci. Desaťtisíce ľudí v nepálskom hlavnom meste Káthmandu prespávajú na otvorených priestranstvách pre obavy z ďalších otrasov. Epicentrum sobotňajších otrasov bolo približne 100 kilometrov od hlavného mesta Káthmandu v hĺbke približne desať kilometrov. V zasiahnutej oblasti žije približne 2,5 milióna ľudí.

Video: Zemetrasenie v Nepále

Kiska poslal kondolenciu

Prezident Andrej Kiska poslal v nedeľu sústrastný telegram prezidentovi Nepálu Ramovi Baranovi Yadavovi v súvislosti s tragickými dôsledkami zemetrasenia v Nepále. Agentúre SITA informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

„Vážený pán prezident, s hlbokým zármutkom som prijal správy o ničivom zemetrasení v Nepále, ktoré si vyžiadalo mimoriadny počet obetí na ľudských životoch ako aj množstvo zranených a materiálne škody. V mene svojom ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám i rodinám tých, ktorí zahynuli, boli zranení alebo inak zasiahnutí katastrofou, moju úprimnú sústrasť, solidaritu a podporu,“ uvádza sa v telegrame.

Sústrastný telegram poslal do Káthmandu svojmu partnerovi Mahendrovi Bahadurovi Pandeyovi aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. „S hlbokým zármutkom a ľútosťou som prijal správu o početných ľudských obetiach, množstve zranených a závažných materiálnych škodách spôsobených ničivými zemetrasením v Nepále. Prijmite, prosím, moju úprimnú sústrasť a prejavy solidarity s obyvateľmi Nepálu postihnutými touto tragickou prírodnou katastrofou,“ píše sa v telegrame.

Neziskovka vyhlásila zbierku na pomoc obetiam v Nepále

Mimovládna organizácia Človek v ohrození vyhlásila verejnú finančnú zbierku na pomoc obetiam zemetrasenia v Nepále.

Finančnú podporu možno posielať na účet SK1711000000002621182213, v správe pre príjemcu treba uviesť SOS Nepál.

„Vyzbierané finančné prostriedky použijeme v spolupráci so zahraničnými mimovládnymi organizáciami na najakútnejšiu pomoc obetiam,“ uviedla pre agentúru SITA Eva Sládková zo združenia.

V súčasnosti potrebuje Nepál podľa jej slov najmä zdravotnícku pomoc, v dlhodobejšom horizonte to bude pomoc pri rekonštrukcii obydlí. „Veľkým problémom je aj to, že podľa odborníkov sa môžu spustiť ďalšie otrasy,“ priblížila s tým, že krajina nevyhnutne potrebuje aj pomoc zo zahraničia. Združenie Človek v ohrození bude všetky svoje aktivity koordinovať so zahraničnými partnerskými organizáciami.

Tím Magny poskytne v Nepále zdravotnú a psychosociálnu pomoc

Slovenská humanitárna organizácia Magna posiela do zemetrasením zasiahnutého Nepálu svoj tím, bude poskytovať akútnu zdravotnú i psychosociálnu pomoc. Ako agentúru SITA informovala Michaela Benedigová zo združenia, na ceste je už pracovník zo susednej Indie, ktorý má skúsenosti s prácou pri humanitárnych katastrofách.

„Pripojí sa k lokálnym tímom, ktoré práve na mieste identifikujeme,“ poznamenala. Zo začiatku budú pomáhať dva tímy zložené zo štyroch pracovníkov – psychológov, sociálnych pracovníkov a terapeutov. Pomáhať budú v nemocniciach a v provizórnych centrách pre obete zemetrasenia. „Zameriavať sa budú na prvú psychologickú pomoc pre tých, ktorí prežili, ako aj špecializovanú individuálnu a skupinovú terapiu,“ vysvetlila.

Magna následne zriadi aj špecializované miesta pre deti. V prvých dňoch po zemetrasení sa ľudia sústredia na prežitie – nájsť svojich príbuzných a zabezpečiť si prístrešie, jedlo, vodu a pokrytie ich základných potrieb. Zároveň je pre deti a ich rodiny veľmi dôležité, aby mali možnosť hovoriť o svojich pocitoch a podeliť sa o svoje problémy, vidieť, že sú aj iní v rovnakej situácii, vysvetľuje Magna.

„Pre nedostatok miesta v nemocniciach liečia ľudí v postihnutých oblastiach priamo na uliciach. Majú strach, mnohí stratili svojich blízkych alebo o nich nevedia. Okrem akútnej humanitárnej pomoci a vyhľadávania nezvestných je teraz potrebné tým, čo prežili, poskytnúť potrebnú psychosociálnu pomoc,“ uviedla Denisa Augustínová, ktorá je zodpovedná za operačnú sekciu Magna Deti v núdzi.

Najcitlivejšou skupinou sú podľa nej deti. „Takisto sa nachádzame v čase tesne pred dažďovým obdobím, čo bude situáciu ešte zhoršovať. Využijeme naše skúsenosti a know-how z predchádzajúcich humanitárnych kríz, na ktorých sme pracovali. Vieme presne, čo treba robiť a ako skutočne pomôcť priamo na mieste,“ doplnila pre agentúru SITA.

Slováci však môžu obetiam zemetrasenia v Nepále pomôcť tiež, ide o finančnú pomoc. Cezstránku Magny možno poslať jednorazový dar určený na pomoc v Nepále. O ďalších formách pomoci bude humanitárna organizácia informovať v nasledujúcich dňoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMiroslav Lajčák