Kúpiť nehnuteľnosť v golfovom areáli sa oplatí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: KPMG

BRATISLAVA 27. apríla (WBN/PR) – Na základe štúdie IAGTO Golf Tourism Report 2014 narástli globálne tržby z golfových rekreácií medzi rokmi 2010 a 2013 o 20%. Piatimi top svetovými golfovými destináciami sú podľa tejto asociácie Španielsko, Portugalsko, Írsko, Škótsko a Turecko.

V poslednom období rezonuje dôležitosť prepojenia golfového ihriska s menom uznávaného golfového hráča. Na pobreží Stredozemného mora je momentálne jedno zo štyroch golfových rezortov navrhnuté či spojené s menom významného golfistu. Podľa novej publikácie KPMG Golf Resorts in European Mediterrean Region narástol v rokoch 2010-2014 podiel golfových ihrísk, ktoré sa vyznačujú spojením so známym golfistom, až o 60%. Na základe štatistík Európskej golfovej asociácie funguje v súčasnosti v krajinách na pobreží Stredozemného mora okolo 1400 golfových stredísk.

Spojenie golfového rezortu s menom renomovaného architekta či známeho hráča golfu má tiež vplyv na cenu nehnuteľnosti. Vyjadrilo sa tak 63% respondentov spomínaného prieskumu KPMG, pričom až 35% z nich odhadlo navýšenie ceny o viac ako 10%.

Kúpiť nehnuteľnosť v golfovom rezorte sa oplatí. Potvrdzuje to i prieskum KPMG z roku 2014, kde sa respondenti z regiónu EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) zhodli, že keď ponúkli na predaj svoju nehnuteľnosť v golfovom rezorte, dostali za ňu lepšiu cenu, ako za podobnú nehnuteľnosť bez prepojenia na golfové ihrisko. Takmer polovica opýtaných odhadla, že navýšenie ceny za blízkosť golfového rezortu presiahne až 20%.

„Developeri golfových ihrísk na Slovensku v súčasnosti tiež ponúkajú možnosť kúpenia nehnuteľnosti v danej oblasti. Keďže však golf na Slovensku ešte nie je „ľudovým“ športom, táto príležitosť nie je tak často využívaná. Kvalitná nehnuteľnosť v obľúbenej golfovej lokalite ale môže byť príťažlivou voľbou nielen pre golfistov,“ skonštatoval Peter Borák, Partner KPMG na Slovensku.

Podľa prieskumu KPMG majú návštevníci golfových rezortov dopyt aj po doplnkových službách, ktoré spríjemnia ich pobyt. Takmer polovica skúmaných golfových rezortov má rozsiahle wellness centrá či kúpele. Tieto služby sú dnes vnímané takmer ako povinnosť. Populárnou alternatívou je zacvičiť si vo fitnes centre či zahrať si tenis. Približne pätina skúmaných rezortov ponúka rozsiahle možnosti vyžitia pre rodiny s deťmi vo forme detských klubov a ihrísk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie KPMG Slovensko