Bratislavské ulice brázdi nová jednosmerná električka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Električka
Foto: SITA/DPB

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Po víkendovej premiére prvej novej obojsmernej električky spustí Dopravný podnik Bratislava (DPB) v utorok aj skúšobnú jazdu prvej novej jednosmernej električky. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

„Jednosmerná električka bude nasadená na skúšobnú jazdu s cestujúcimi 28. apríla na linku číslo 4 od 4:41. Na tejto trase už jazdí od soboty aj prvá obojsmerná električka. Počas víkendu odviezla minimálne 15-tisíc ľudí,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Bratislavský dopravný podnik má od 22. apríla sedem električiek typu Škoda 30T a jednu typu Škoda 29T. Približne každý týždeň pribudne ďalšia nová električka, pričom do konca roka bude dodaných 45 nových vozidiel a v roku 2016 ich bude 60. Predtým, ako sa električky vydajú na cestu, musel dopravný podnik spraviť proces tzv. homologizácie.

Išlo napríklad o preškolenie vodičov na nový typ vozidla, skúšku prejazdnosti tratí, ovládanie výhybiek, skúšku spotreby energie, brzdového spomalenia pri prázdnom a zaťaženom vozidla. Električky museli tiež pred spustením najazdiť predpísanú vzdialenosť bez záťaže aj so záťažou. V prípade obojsmernej električky to bolo 10-tisíc kilometrov, v prípade jednosmernej tritisíc kilometrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Belfi