Súd rozhodol o Salmanovovcoch, čaká na nich väzenská cela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander Salmanov (vľavo) a Sergej Salmanov (tretí vľavo) pôjdu do väzenia za podplácanie. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Podnikatelia Sergej a Alexander Salmanovovci sú viní. Rozhodol o tom v utorok trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR.

Najvyšší súd ich uznal vinnými z podplácania. Sergej dostal trest sedem rokov, jeho syn Alexander šesťročný trest. Pykať budú vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Najvyšší súd tak potvrdil výšku trestov, ktoré obom vymeral v decembri minulého roka Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Salmanovovci podplatili daniarku

Otec a syn podplatili podľa súdu daniarku za výhody a garancie pri nadmerných odpočtoch DPH pre ich firmy. Niekdajšej riaditeľke šamorínskeho daňového úradu Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vratiek DPH desať percent z uplatnených odpočtov.

Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti, za ktoré zaplatila akontáciu na auto, dovolenku či operáciu očí.

Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u Salmanovcov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať. Mária Z. na Špecializovanom trestnom súde v pozícii svedka všetko potvrdila. Odmena zahŕňala aj poskytovanie informácií o odpočtoch a tiež vybavenie, aby odpočty nesprevádzali daňové kontroly, alebo aby o kontrolách podnikatelia dopredu vedeli.

Prokurátor nie je spokojný s dĺžkou trestu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po vynesení rozsudku vyjadril čiastočnú spokojnosť. „Najvyšší súd si osvojil právnu argumentáciu aj dôkazy, ktoré boli predložené. Stále mám za to, že súdom uložený trest nie je dostatočne prísny,“ vyhlásil prokurátor.

Verí, že toto rozhodnutie súdu bude signálom, že neželané a neprijateľné aktivity takýchto podnikateľov nezostanú bez povšimnutia. Prokurátor verí, že aj v ostatných trestných konania, ktoré sa voči týmto podnikateľom vedú, sa preukáže ich vina. Na budúci týždeň by mal na nich podať ďalšiu obžalobu pre trestný čin podplácania.

Obhajca po vynesení rozsudku zdôraznil, že s ním nie je spokojný. Aj keď to ešte nekonzultoval s klientmi, po doručení rozsudku NS SR podá dovolanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Salmanovovci