V Nepále je takmer sto Slovákov, s niektorými sa nedá spojiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Nepál zasiahlo v sobotu najhoršie zemetrasenie za posledných 80 rokov. Dosiahlo magnitúdu 7,9 a vyžiadalo si enormné množstvo obetí. Úrady hlásia až okolo 2000 mŕtvych a stovky ďalších utrpeli zranenia. Počet obetí však bude ešte stúpať. (26. apríla 2015). Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktuálne eviduje v Nepále 90 Slovákov, spojili sa so 75. Agentúre SITA informácie o Slovákoch poskytol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko.

Obrazom: Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie

Ako informoval, jeden ľahšie zranený Slovák je ešte v nemocnici, ale podľa Suska je pripravený na transport. Na ceste späť je niekoľko Slovákov. Na pomoc krajanom do Káthmandu cestuje aj slovenská konzulka z indického Dillí.

K dispozícii je aj vládny špeciál

Podľa Suska má Slovensko pripravenú materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote 60-tisíc eur. Pomoc obsahuje stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne.

„O možnostiach jej prepravy do Nepálu rokujeme. Vládny špeciál je jednou z možností, je však potrebné vybaviť výnimku u nepálskych úradov, keďže TU 154 nie je certifikovaný na pristávanie v takej nadmorskej výške,“ vysvetľuje Susko.

V pondelok vedelo ministerstvo o 75 Slovákoch v Nepále. Pre niektorých ministerstvo vybavovalo náhradné cestovné doklady, keďže originály nechali pri úteku v hoteli.

Počet obetí presiahol štyritisíc

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále by sa mohol podľa nepálskeho premiéra vyšplhať na 10-tisíc. Uviedol to pre agentúru Reuters. Počet potvrdených obetí podľa ministerstva vnútra už dosiahol 4 349, ďalších vyše sedemtisíc ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce zostali bez domova.

Do krajiny s 28 miliónmi obyvateľov už po troch dňoch začala prúdiť aj potrebná humanitárna pomoc, jej rozdeľovanie je však pomalé. Miestny koordinátor záchranných prác Lila Mani Poudyal vyhlásil, že jeho krajina potrebuje najmä stany, deky, suché potraviny a lieky. „Nemáme ani helikoptéry a expertov na vyťahovanie uviaznutých ľudí,“ povedal v pondelok.

Podľa OSN postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,9 osem miliónov ľudí a 1,4 milióna potrebuje potravinovú pomoc. Zemetrasenie bolo najničivejším v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo 8 500 ľudí.

Video: Počet obetí stále stúpa, už presiahol hranicu 4000
Video: V nedeľu zasiahlo Nepál ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6.7

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia