Mzdy závisia od solídnej podnikateľskej sféry, tvrdí Jurzyca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Mzdy na Slovensku porastú podľa nezaradeného poslanca Eugena Jurzycu najviac vtedy, keď budeme mať kvalitné podnikateľské prostredie.

Jurzyca reagoval na vyjadrenie premiéra

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková, poslanec tým reagoval na piatkové vyhlásenia premiéra Roberta Fica o nutnosti tlačiť na podnikateľov, aby zvyšovali mzdy. Podľa poslanca k vyšším mzdám prispejú napríklad nižšie odvodové zaťaženie práce, pružnejší Zákonník práce či lepšie hospodárenie s verejnými prostriedkami.

„Ak by bolo myslenie Roberta Fica správne a výška miezd by bola daná hlavne úspechom odborov v triednom boji, prečo potom nezvýšil zákonom minimálnu mzdu na úroveň 2000 eur?,“ pýta sa Jurzyca. Podľa neho sám premiér tuší, že to nie je také jednoduché a v skutočnosti fungujú práve opatrenia, ktoré spomína opozícia.

Ako premiér vyhlásil v piatok pred odborármi v Žiline, vo výrobnej sfére je priestor na zvyšovanie miezd a vláda spolu s odbormi musí tlačiť na podnikateľov, aby ich zvyšovali.

Fico chce tlačiť na podnikateľov

„Sú tu fakty, ktoré sú ťažko vyvrátiteľné. Slovensko má najvyššiu mieru produktivity práce, ale náklady, pokiaľ ide o mzdy, patria medzi najnižšie v tomto regióne. My môžeme tlačiť len cez minimálnu mzdu. Vláda nemôže prikázať súkromnému zamestnávateľovi, akú mzdu má dávať svojmu zamestnancovi. Ale ak budeme tlačiť na minimálnu mzdu a už ideme k tej 400-eurovej hranici, tak to vytvára tlak aj na zamestnávateľa. Ja budem podporovať zamestnancov v tom, že ten priestor na zvyšovanie miezd vo výrobnej sfére tu určite je. Ale to je vzťah predovšetkým odborov a zamestnávateľov. A je tu jeden fakt, že tam, kde pôsobia aktívne odbory, sú vyššie mzdy ako tam, kde odbory nepôsobia,“ povedal Fico.

Podľa predsedu vlády zamestnávatelia nemajú argumenty, keď ide o zvyšovanie miezd vo výrobnej sfére. A odborárov vyzýva, aby spoločne urobili všetko preto, aby minimálna mzda dosiahla budúci rok 400 eur.

„Bol som v Španielsku, kde Železiarne Podbrezová kúpili malý podnik a v tom podniku majú presne taký istý stroj ako v Podbrezovej. Pri tom stroji v Španielsku stojí robotník, ktorý robí takú istú robotu ako ten istý robotník v Podbrezovej. Dokonca môžem povedať, že kvalita a produktivita práce robotníka v Podbrezovej je vyššia ako toho robotníka v Španielsku. Ale robotník v Španielsku zarobí 2 400 eur a robotník v Podbrezovej 800 alebo 900 eur. Musíme tlačiť tých našich podnikateľov, aby primerane zvyšovali mzdy, pretože mzdová úroveň na Slovensku nie je dlhodobo udržateľná,“ povedal Robert Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen JurzycaKatarína SvrčekováRobert Fico