KDH sa nevzdáva, opäť bojuje za školské autobusy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
školský autobus
Systém školských autobusov má podľa KDH nemalý význam aj z etického pohľadu, pretože vo verejnej doprave sa mládež neraz stretáva s nežiaducimi javmi, ako je alkoholizmus či vulgárne slovné prejavy. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce zaviesť na Slovensku školské autobusy. Do parlamentu preto predložilo návrh zákona o školských autobusoch.

Autobusy by financovala tiež obec

Na nákladoch na zriadenie školských autobusov by sa podieľali obec a štát v pomere 1/3 a 2/3. Systém školských autobusov navrhuje KDH zaviesť postupne v priebehu piatich rokov. Od roku 2016 by štát v štátnom rozpočte vyčlenil každoročne sedem miliónov eur ako dotáciu na školské autobusy.

Zriaďovatelia škôl by za presne stanovených podmienok dostali dotáciu na školský autobus maximálne do výšky 2/3 nákladov na kúpu autobusu.

Celkové náklady na vytvorenie primárnej siete školských autobusov by predstavovali v priebehu piatich rokov nárok na štátny rozpočet 35 miliónov eur a 17,5 milióna eur na rozpočet samosprávy.

Chcú urýchliť rušenie málotriedok

Kresťanskí demokrati predpokladajú, že zavedenie školských autobusov by urýchlilo proces rušenia málotriedok, čo by malo pozitívny dopad na štátny rozpočet. Predkladatelia, poslanci Martin Fronc, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Monika Gibalová, argumentujú, že dnes je doprava do škôl zabezpečovaná individuálne alebo verejnou dopravou. Zosúladiť grafikon dopravy s potrebami žiakov je podľa nich neraz problémové a aj finančné náročné.

„Dopravcovia požadujú od samosprávy financie za spoje, ktoré sú pre nich z ekonomického hľadiska stratové. Systém školských autobusov je zavedený vo viacerých vyspelých krajinách, a to nielen z hľadiska ekonomického a dopravnej obslužnosti, ale najmä z hľadiska bezpečnosti dopravy školskej mládeže,“ upozorňujú poslanci za KDH.

Systém školských autobusov má podľa nich nemalý význam aj z etického pohľadu, pretože vo verejnej doprave sa mládež „neraz stretáva s nežiaducimi javmi, ako je napríklad alkoholizmus či vulgárne slovné prejavy“.

KDH sa o zavedenie školských autobusov snažilo aj v rokoch 2014 a 2013, vládny Smer-SD návrhy vždy zamietol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin FroncMonika GibalováPavol AbrhanPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie