Široký predstúpi pred ľudí, objasní situáciu okolo Váhostavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj ŠIroký
Váhostav za posledných desať rokov získal od štátu podľa portálu znasichdani.sk sám , alebo spolu s partnermi v združeniach, zákazky za 1,029 miliardy eur. Majetok Juraja Širokého (na fotografii), ktorý stojí za Váhostavom, mal mať pred jeden a pol rokom podľa odhadov médií hodnotu zhruba 250 miliónov eur. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Juraj Široký osobne vysvetlí situáciu okolo financovania spoločnosti Váhostav. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to v nedeľu povedal generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) Marián Moravčík.

Moravčík so Širokým diskutoval vo štvrtok po schválení návrhu reštrukturalizačného plánu Váhostavu. „Spôsob a formu sme ešte nedohodli,“ konštatoval Moravčík s tým, že pôjde o Širokého osobné stanovisko.

Rovnako riaditeľ Váhostavu nekonkretizoval čas, kedy Široký vysvetlí nezodpovedané otázky o financovaní Váhostavu. „Nechajme to na ňom,“ dodal. Podľa Moravčíka Širokého objasnenie situácie okolo Váhostavu je potrebné, aby bola spoločnosť „oddémonizovaná“.

Banky sa vzdali časti svojich pohľadávok

Moravčík zároveň jednoznačne vylúčil, že by za firmou Lomark, ktorá sa dostala do veriteľského výboru Váhostavu, stáli ľudia blízki Širokému. To, že v minulosti zastupoval Lomark, označil za náhodu.

Veritelia Váhostavu na schôdzi vo štvrtok schválili návrh reštrukturalizačného plánu, na základe ktorého im firma bude počas piatich rokov uhrádzať ich pohľadávky. Nezabezpečení veritelia podľa schváleného plánu získajú 19,6 milióna eur, čo je v porovnaní s pôvodným plánom o 3,9 milióna eur viac. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)

Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 milióna eur. Nezabezpečení veritelia tak dostanú 18,75 percenta z uznaných pohľadávok. „Navýšenie bolo vďaka tomu, že banky sa vzdali 15 percent zo svojho uspokojenia,“ povedal Moravčík.

Banky dostanú o takmer štyri milióny menej

Zabezpečení veritelia, medzi ktorých patria najmä banky, dostanú oproti pôvodnému plánu pri uspokojovaní pohľadávok o 3,9 milióna eur menej, keďže sa tejto sumy vzdali v prospech nezabezpečených veriteľov stavebnej firmy. Banky tak dostanú 85 percent z objemu svojich pohľadávok namiesto pôvodných 100 percent výšky pohľadávok.

Zabezpečení veritelia majú pohľadávky 31,3 milióna eur a späť by mali dostať 24,2 milióna eur. Váhostav počas platnosti reštrukturalizačného plánu, teda počas piatich rokov, vyplatí všetkým veriteľom 43,85 milióna eur. Celková miera uspokojenia veriteľov tak dosiahne 32,3 percenta z celkových pohľadávok v sume 136 miliónov eur.

Riaditeľ Váhostavu pripomenul, že spoločnosť pod vedením nového manažmentu za posledných sedem mesiacov nemá ani jedno euro po lehote splatnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj ŠirokýMarián Moravčík
Firmy a inštitúcie TA3Váhostav - SK