Klub Most-Híd sa rozrástol o nezaradenú poslankyňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Klub Most Híd je bohatší, novou členkou je Edit Pfundtner
Poslankyňa NR SR Edit Pfundtner vstúpila do poslaneckého klubu strany Most-Híd. Svoju pozornosť chce sústrediť na posilňovanie agendy vymožiteľnosti práva a venovať sa chce aj problémom pracujúcich matiek. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Nezaradená poslankyňa NR SR Edit Pfundtner vstúpila do poslaneckého klubu Most-Híd. V utorok to oznámila spolu s predsedom strany Bélom Bugárom na tlačovej besede. „Oddnes je náš poslanecký klub bohatší a väčší. Edit Pfundtner vstupuje do nášho klubu. K rozhodnutiu dospela po dlhej a zrelej úvahe. Videla, aké odborné témy rozpracovávame. Naša občianska strana je otvorenou stranou a vítame každého, kto chce prispieť k realizácii našich tém,“ vyhlásil v utorok Bugár.

Vstup Pfundtner teší aj predsedu klubu Lászlóa Solymosa. „Teším sa, že sa vracia do poslaneckého klubu. Odborne sa posilní oblasť, ktorá je pre nás dôležitá. Téma práva rezonuje aj v našej Občianskej vízii,“ povedal.

Venovať sa chce aj pracujúcim matkám

Pfundtner je v parlamente od minulého roku, keď nastúpila v júni ako náhradníčka za poslanca a martinského primátora Andreja Hrnčiara, ktorý sa vzdal funkcie poslanca.

Pfundtner kandidovala v roku 2012 za stranu Most-Híd, rovnako ako Hrnčiar. Do parlamentu sa však nedostala. Zo strany v roku 2012 odišla. „Išlo o dočasné prerušenie spolupráce medzi mnou a stranou Most-Híd. Dnešok je signál, že vieme komunikovať a spolupracovať,“ zdôraznila Pfundtner.

Podľa nej je prirodzené, že vstupuje do klubu Most-Híd a jej spolupráca s touto stranou, ktorá bola aj doteraz, nadobudne formálny rámec. Upozornila, že aj doteraz v zásadných veciach mala identické hlasovania ako členovia klubu Most-Híd.

Pfundtner však zatiaľ do strany nevstupuje. Vstup však nevylúčila. Bugár povedal, že bude rád, ak Pfundtner nakoniec do strany vstúpi. Pfundtner sa chce v NR SR sústrediť na posilňovanie agendy vymožiteľnosti práva. Venovať sa chce aj problémom pracujúcich matiek.

Najmenší kľub má OĽaNO

Poslanecký klub Most-Híd bude mať s Pfundtner 14 členov. To je o jedného viac ako po voľbách v roku 2012. Do klubu vstúpila minulý rok aj Lucia Žitňanská, ktorá sa do NR SR dostala na kandidátke SDKÚ-DS. Dnes už je podpredsedníčkou Most-Híd. Najsilnejší klub má v parlamente vládny Smer-SD, ktorý disponuje 83 poslancami.

Najsilnejším opozičným poslaneckým klubom je klub KDH, ktorý má v súčasnosti 17 členov. Most-Híd bude mať od utorka 14 členov a najmenším poslaneckým klubom je klub OĽaNO, v ktorom je združených 13 zákonodarcov. Od začiatku volebného obdobia zanikli poslanecké kluby SDKÚ-DS a SaS. Strana SaS síce opäť chcela založiť vlastný klub, pretože sa k nemu hlási osem poslancov, Smer-SD vznik takéhoto klubu odmietol podporiť.

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu. Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona.

Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Edita PfundtnerLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie Most-Híd