Kiska zapaľoval sviečky padlým vojakom, vyzval aj občanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska zapaľuje Sviečky vďaky
Prezident SR Andrej Kiska (uprostred vpravo) zapaľuje sviečky vďaky na hroboch vojakov pri Pamätníku čs. armádneho zboru na Dukle pri príležitosti 70. výročia skončenia 2. svetovej vojny. Vyšný Komárnik, 8. máj 2015. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska zapálil v piatok ôsmeho mája sviečky pri šiestich vojnových pamätníkoch.

Ako agentúru SITA informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, prezident si tak pripomenul 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny.

Obrazom: Prezident Andrej Kiska a ďalší politici zapálili sviečky padlým vojakom

Začal na Dukle a skončil na Slavíne

Pamiatku padlých vojakov si prezident uctil najskôr o 8:00 na Dukle pri Pamätníku Československého armádneho zboru. Následne sa o 8:25 presunul do Svidníka k Pamätníku sovietskej armády. O 11:00 zapálil sviečky v Liptovskom Mikuláši na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô.

O 14:00 hodine sa prezident zúčastnil spomienky na víťazstvo nad fašizmom vo Zvolene na Ústrednom vojenskom cintoríne sovietskej a rumunskej armády. O 15:50 navštívil Andrej Kiska Ruský vojenský cintorín v Štúrove. Program 8. mája zakončil o 18:00 hodine na bratislavskom Slavíne.

Kiska žiadal občanov, aby zapálili sviečky

„Chcem si týmto spôsobom uctiť pamiatku vojakov, ktorí padli na území Slovenska a ktorým patrí naša vďaka za porážku fašizmu,“ povedal prezident. „Želal by som si, aby v tento deň nezostal opustený ani jediný hrob a preto by som rád požiadal občanov, aby spolu so mnou zapálili Sviečky vďaky na cintorínoch po celom Slovensku.“

Podľa prezidenta znamenal každý padlý vojak jedinečný ľudský život. „Zapáľme sviečky na hroboch vojakov ako naše spoločné gesto spomienky, úcty, piety. Ale aj ako posolstvo mieru, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo,“ dodal prezident Kiska.

Okrem prezidenta si padlých vojakov uctievajú aj zástupcovia Kancelárie prezidenta SR. V priebehu piatka navštívia pamätníky v Dargove, Humennom, Trebišove, Michalovciach, Martine, Žiline, Trenčianskej Teplej a v Starej Turej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska