Obrazom: Prešov zasiahla silná búrka, zatopilo viaceré ulice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prešov zasiahla silná búrka s krúpami
Silná búrka s krúpami po sedemnástej hodine v Prešove zamestnala hasičov. Najkritickejšia situácia bola na Sídlisku III. na uliciach Mirka Nešpora a Prostějovskej, kde kanalizácia nestíhala odvádzať vodu a v priebehu niekoľkých minút boli zaplavené ulice, chodníky aj medziblokové priestory. Prešov, 6. máj 2015. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 6. mája (WEBNOVINY) – Situácia v Prešove po stredajšej búrke sa stabilizovala. Hasiči v noci čerpali vodu z pivníc domov a garáží a odpratávali spadnuté stromy a bahno z ciest. Komunikácie sú už prejazdné a doprava funguje.

Obrazom: Situácia v Prešove po búrke

Silná búrka sa tiež prehnala aj Košickým krajim. Ako vo štvrtok ráno informoval hovorca košického krajského riaditeľstva HaZZ Tomáš Berzetei, okolo deviatej večer silná víchrica poškodila strechy na štyroch rodinných domoch a starosta obce Hriadky vyhlásil mimoriadny stav.

Vlkovce odstraňovali rozsiahle škody

Veľmi zlá situácia nastala v obce Vlkovce, kde vo štvrtok odstraňovali škody po stredajšej prietrži. Obyvatelia obce mali slzy v očiach, keď opisovali situáciu, akú si v obci nepamätajú ani tí najstarší. „Ľudia majú za sebou náročnú noc, najmä tí, ktorí majú porozbíjané strechy, báli sa tiež, aby neprišla ďalšia vlna,“ vysvetlil starosta obce Ján Kalata. Rozsah škôd, ktoré prírodný živel napáchal, zatiaľ vyčísliť nevedel. Obyvatelia obce mali ešte aj vo štvrtok na dvoroch kopy z ľadovca, ktoré ostali po predošlom dni.

Vlkovčania takéto počasie nečakali. „Prišlo to naraz, je ešte len máj a ani teploty ešte vysoké neboli. Cez deň je u nás chladno. Prišlo to v priebehu desiatich až pätnástich minút, krúpy padali vo veľkosti pingpongovej loptičky, upchávalo to kanál, kanalizáciu či garáže,“ opísal kritický podvečer Kalata. To sa následne odrazilo aj na cestách, ktoré skončili pod blatom.

Neskôr prišla aj druhá vlna a tým, ktorí mali strechy porozbíjané, už tieklo cez povaly do domov. Podľa starostu tak viacero rodín pracovalo aj v noci. Živel zničil strechy na približne pätnástich domoch, na hospodárskych budovách a sypancoch. Na viacerých autách tiež popraskali sklá, ľadovec poškodil aj plechy.

Škodu mali aj tí, ktorí už mali na poliach vysadené zemiaky. Na rekonštrukciách sa bude pracovať ešte dlho, budú musieť dať do poriadku predovšetkým strechy s eternitovou krytinou. „Objednali sme kontajnery, aby tie eternity ľudia mohli zlikvidovať a vyhodiť ich do nich,“ uviedol Kalata.

Búrka sa nevyhla ani obecnému majetku

Ušetrený nebol ani obecný majetok, zalialo aj nové multifunkčné ihrisko za takmer 80-tisíc eur. „Stálo to veľa roboty a teraz to všetko zanieslo bahno a hlina. Mladí ľudia sa tešili, že si zahrajú futbal. Firma, ktorá realizovala stavbu, povedala, že to budeme musieť vyčistiť,“ povedal starosta. Keďže podklad ihriska nie je asfaltový, podľa jeho slov to budú musieť vyčistiť lopatami a vystriekať vodou.

Najstarší ľudia si krupobitie takéhoto rozsahu nepamätajú. „Prišla naraz búrka. Začal padať ľadovec, zalialo mi celú chodbu,“ povedala ďalšia Vlkovčanka, ktorá ostala bez strechy. Hoci má viac ako sedemdesiat rokov, takéto niečo v obci ešte nezažila. Viacerí obyvatelia obce vo štvrtok vo dvoroch sušili koberce či nábytok, ktorý voda zaliala.

V Prešove koordinovali dopravu policajti

Po krátkej, ale intenzívnej búrke s krúpami krátko po sedemnástej hodine voda zaplavila aj niektoré prešovské ulice a dostala sa aj do suterénov panelákov na Sídlisku III. Doprava bola paralyzovaná. Prietrž mračien s krúpami narobili škody okrem uvedeného sídliska aj v mestskej časti Šidlovec.

Po zasadnutí krízového štábu radnica kontaktovala zmluvných dodávateľov, ktorí zabezpečujú čistenie kanálov a uličných vpustov. V bytovkách, kde sú podzemné garáže, ostali zaliate vozidlá. Hasičom tu siahala voda až po pás.

Dopravu koordinovali policajti. Hlavné ťahy na sídlisku sú prejazdné, funguje aj mestská hromadná doprava. Najviac zaplavené boli ulice Bajkalská, Mirka Nešpora, Mukačevská a Prostějovská. Výšku škôd zatiaľ nevie nikto odhadnúť.

Podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej, nikto z obyvateľov nemusel byť evakuovaný. V ďalších častiach mesta nebol nápor dažďa taký intenzívny.

Ľuďom v Hriadkach musia pomôcť prikryť strechy

Búrka v Košickom kraji spôsobila najväčšie škody v obci Hriadky v okrese Trebišov. „Búrka netrvala dlho, no víchrica strhla na štyroch domoch krytinu zo strechy, vyvrátila nejaké stromy a polámala konáre. Ľuďom musíme pomôcť dočasne prikryť strechy. Máme plachty a prišli aj požiarnici,“ hovorí starosta Milan Rohaľ.

V Košiciach podľa informácie Berzeteia hasiči zasahovali pod mostom na Palackého ulici, kde voda zaplavila cestu. Hasiči čerpali vodu z cesty aj na Palárikovej ulici. Prečistili aj upchatý strešný zvod na bytovom dome na Galaktickej ulici, lebo vytápalo byty.

Hasiči pomáhali aj majiteľovi rodinného domu v obci Byster, ktorému voda zatopila stolársku dielňu. Na viacerých miestach v kraji likvidovali popadané stromy a polámané konáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať