Ficov odkaz Slovákom: Necestovať do Moskvy by bola chyba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
V piatok sa premiér Fico zúčastní na celonárodných oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom na vojenskom cintoríne Háj - Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 7. mája (WEBNOVINY) – Predseda vlády SR Robert Fico vo štvrtok oslávi 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v poľskom Gdansku. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor úradu vlády, v Poľsku sa zúčastní na oficiálnej večeri, ktorú podáva poľský prezident Bronislaw Komorowski a na spomienkovom podujatí pri Pamätníku na Westerplatte.

Westerplatte je malý polostrov pri prístavnom meste Gdansk. Nacistickým útokom na Westerplatte sa začala 1. septembra 1939 nemecká invázia do Poľska a tým aj druhá svetová vojna.

V piatok sa premiér Fico zúčastní na celonárodných oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô v Liptovskom Mikuláši. V sobotu 9. mája ráno sa Fico v Moskve stretne s českým prezidentom Milošom Zemanom a položí veniec k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade. Zúčastní sa aj na slávnostnom obede, ktorý bude ruská strana podávať pre účastníkov osláv vo Veľkom kremeľskom paláci. Na vojenskej prehliadke sa nezúčastní.

Ak by Fico do Moskvy nešiel, urobil by chybu

Keby premiér Robert Fico nešiel do Moskvy osláviť koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo nad fašizmom, urobil by chybu. „Odkazujem všetkým jednoznačne, urobil by som chybu, keby som sa na tej pamätnici nezúčastnil. Tá chyba by sa totiž prirátala k našej republike, nie k mojej osobe, pretože by spochybnila jednu vzácnu a mravnú zásadu, ktorá tvorí pilier našej štátnosti, a to je postoj k fašizmu, k protifašistickému boju a úcta k jeho obetiam,“ povedal vo štvrtok v parlamente na Hodine otázok Fico.

Krajiny Európskej únie sa podľa neho dohodli, že na vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve sa zúčastnia veľvyslanci, on položí spolu s českým prezidentom Milošom Zemanom veniec k hrobu neznámeho vojaka. „Cítil by som sa veľmi zahanbene, ak by sme podľahli tlaku len preto, lebo sa história znovu politizuje a účelovo zneužíva,“ dodal predseda Smeru-SD.

Mier nie je podľa Fica samozrejmosť

Nikto podľa Fica nemôže spochybniť skutočnosť, že najväčší podiel na páde fašizmu a na víťazstve v druhej svetovej vojne mala Červená armáda a národy bývalého Sovietskeho zväzu. „Nerobme teraz umelé kroky, aby sme za každú cenu vytĺkali ľuďom z hlavy to, čo je historicky nespochybniteľné. Neurážajme odkaz tých, vďaka ktorým môžeme žiť v mieri a v slobode,“ konštatoval premiér.

Upozornil, že vláda nikdy nespochybňovala podiel, ktorý pri víťazstve nad fašizmom mali západné mocnosti najmä po otvorení druhého frontu.

Druhá svetová vojna podľa Fica poznačila aj Slovensko. Slovenský vojnový štát mal režim, ktorý dovolil vyviezť slovenských občanov do koncentrákov, ale aj odboj, ktorý vyvrcholil Slovenským národným povstaním, pripomenul predseda vlády. „S úctou sa skláňame pred tými, ktorí obetovali svoje životy,“ vyslovil sa. Výročie víťazstva nad fašizmom nám dáva podľa Fica príležitosť uvedomiť si, že „mier rozhodne nie je samozrejmosť“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiRobert Fico