Pripomíname si porážku nacizmu, pozrite si Kiskov prejav

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska podpísal smerácke riešenie problémov Váhostavu
Prezident SR Andrej Kiska oznamuje svoje rozhodnutie v súvislosti s novelou Obchodného zákonníka v Prezidentskom paláci. Bratislava, 27. apríl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 7. mája (WEBNOVINY) – V piatok 8. mája si Európa pripomenie porážku nacizmu a koniec druhej svetovej vojny. Ako zdôraznil prezident Andrej Kiska vo štvrtok vo svojom príhovore, ktorý zaznel v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), pripomenieme si koniec toho ,,najrozsiahlejšieho, najstrašnejšieho, najničivejšieho vojenského konfliktu v dejinách ľudstva“.

Druhá svetová vojna rozbila aj Československo

Prezident Kiska vo svojom príhovore pripomenul, že pre tých, ktorí vojnu nezažili, je čoraz vzdialenejšou históriou, ktorá presahuje aj našu osobnú predstavivosť. Ako však dodal: ,,Ešte stále sú tu s nami ľudia, ktorí si pamätajú, čo znamenajú všetky hrozné štatistiky tejto vojny: zoznamy desiatok miliónov obetí, zoznamy utrpenia, krutosti, umierania, zničených miest, obcí a celých území. Štatistiky ukrutností, ktoré proti sebe aj na sebe páchali celé národy.“

Video: Prejav prezidenta Andreja Kisku

Druhú svetovú vojnu zhrnul Kiska ako veľmocenskú ambíciu vrcholiacu výbojmi proti menším štátom plnú anexie území, snahu o zabratie neutrálnych území a vlnu okupácie. Druhá svetová vojna však rozbila aj Československo.

,,Myslím, že je dôležité si pripomínať, čo tomu všetkému predchádzalo. Povzbudzovanie starých krívd a nepriateľstiev. Propaganda, ktorá šírila nevraživosť a nenávisť. Upevnenie a rozpínavosť nedemokratických režimov, fašizmu, nacizmu a komunizmu. Presadenie sa neľudských ideológií, ktoré pohŕdali hodnotou ľudského života aj celými národmi,“ povedal v príhovore prezident. Je preto podľa neho dôležité pamätať si, že sa aj táto vojna začala u nás v Európe a už nedopustiť, aby sa ľuďom z rúk vymkla tolerancia a rešpekt voči blížnemu.

,,Patrí k tej dobe, že mnohí menší a slabší boli v rokoch 1938 a 1939 ponechaní napospas svojmu osudu vo viere, že obeta malých krajín dokáže uchrániť veľké. A z uhla pohľadu dnešných udalostí je zvlášť potrebné zdôrazniť, že sa kruto mýlili,“ povedal prezident Kiska.

Za posledný rok si preto celý svet, Slovensko nevynímajúc, pripomína postupy spojeneckých armád spred sedemdesiatich rokov, vďaka ktorým 8. mája 1945 Nemecko kapitulovalo, ,,ako aj vyslobodenie tých väzňov nacistických koncentračných táborov, ktorých táto strašná mašinéria nestihla vyvraždiť,“ dodal Kiska.

Nezabudol ani na aktérov a hrdinov SNP

Prezident nezabudol ani na aktérov a hrdinov Slovenského národného povstania, ktorí pomáhali pri oslobodzovaní Slovenska spolu s vojakmi spojeneckých armád – ,,sovietskej, československej a rumunskej armády, „ uviedol Kiska. Niektorých vojnových veteránov dnes prezident prijal, aby im poďakoval za vlastenectvo, statočnosť a za osobný podiel v bojoch proti nacizmu.

Pri tejto príležitosti vyjadril aj svoj názor a sklamanie nad tým, ako niektoré krajiny sveta vďaka nepriaznivým vzťahom s inými štátmi nevhodne pripájajú k oslavám 70. výročia aj svoje sympatie či antipatie k bývalým osloboditeľom Európy.

,,Desiatky miliónov vojakov na frontoch druhej svetovej vojny nenasadzovali svoj život, a milióny svoj život nepoložili v mene súčasných politických cieľov ktorejkoľvek krajiny a jej dnešného vedenia,“ povedal Kiska, ktorý v príhovore spomenul aj to, že listy s vďakou za pomoc pri zachraňovaní nielen Slovenska, ale celej Európy, poslal prezidentovi Ruskej federácie, Ukrajiny, Bieloruska či Rumunska, ale aj ministerskému predsedovi Veľkej Británie a prezidentovi Spojených štátov amerických.

Prezident požiadal občanov, aby v piatok zapálili sviečky a poďakovali tak tým, ktorí padli. ,,Som presvedčený, že v tento deň by nemal byť opustený ani jeden hrob vojaka, ktorý u nás padol na ceste ku konečnej porážke fašizmu. Ako gesto vďaky od ľudí Slovenska, ako posolstvo našej spomienky,“ uzavrel svoj príhovor v RTVS prezident Andrej Kiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska