Fico položil v Moskve veniec k pamätníku neznámeho vojaka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico položil v Moskve veniec k pamätníku neznámeho vojaka
Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) počas pietneho aktu kladenia vencov k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade na oslavách 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve. Moskva, Rusko, 9. máj 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

MOSKVA 9. mája (WEBNOVINY) – Predseda vlády SR Robert Fico položil v Moskve pri pamätníku neznámeho vojaka veniec. V Alexandrovskej záhrade tak urobil aj za účasti predstaviteľov iných krajín, napríklad českého prezidenta Miloša Zemana.

Slovenskí politici si pripomínajú koniec vojny

Fico sa zo Zemanom stretol v sobotu doobeda počas vojenskej prehliadky, na ktorej neboli. Išli tak v línii predstaviteľov krajín Európskej únie, ktorí sa dohodli, že sa na vojenskej prehliadke nezúčastnia. Predseda vlády sa počas osláv konca druhej svetovej vojny zúčastnil aj na slávnostnej recepcii. „Na sviatočnej recepcii som mal možnosť porozprávať sa aj s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munnom,“ povedal novinárom.

Prehliadku si pozreli státisíce ľudí

Na prehliadke sa predviedlo 16-tisíc vojakov. Rusko na nej ukázalo 200 kusov ťažkej pozemskej techniky, medzi inými aj raketový systém RS-24 Jars a 142 lietadiel a stíhačiek.

Obrazom: Rusi zahájili veľkolepé oslavy konca 2. svetovej vojny

Na Červenom námestí, ktoré pre prehliadku uzavreli niekoľko dní vopred, sa predviedli aj vojaci z iných krajín, napríklad z Indie, Číny, ale aj Bieloruska a Kazachstanu. Vojenskú prehliadku, ktorá je najväčšia v dejinách Ruska, si prišli pozrieť podľa niektorých odhadov až státisíce ľudí.

Fico hovoril so Zemanom o prepojení riek

Predseda vlády Robert Fico hovoril na sobotňajšom stretnutí s českým prezidentom Milošom Zemanom o projekte prepojenia riek Váh a Morava. „Je to obrovský projekt, ktorý Miloš Zeman už dlhodobo presadzuje,“ vyhlásil Fico na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Prepojenie riek Labe – Ondra smerom až na Dunaj podporuje podľa Fica Zeman už dlhší čas. Ako dodal, Zeman mu odovzdal aj niekoľko podkladov. Premiér očakáva, že sa o tomto projekte budú rozprávať aj na spoločnom zasadnutí českej a slovenskej vlády v utorok 12. mája.

Pred 70 rokmi sa v Európe skončila druhá svetová vojna

Ako premiér povedal už pred návštevou v Moskve, podiel Červenej armády na víťazstve nad fašizmom je podľa neho nespochybniteľný. Preto považuje za správne uctiť si pamiatku ľudí, „ktorí preukázateľne niesli najväčšiu ťarchu druhej svetovej vojny“.

Fico sa zúčastnil na oslavách konca druhej svetovej vojny aj v poľskom Gdansku pri pamätníku Westerplatte. V piatok sa zúčastnil na celoslovenských oslavách na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô v Liptovskom Mikuláši, kde vystúpili aj prezident Andrej Kiska a predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Vence sa kládli aj na Slavíne

Jubilejné výročie konca druhej svetovej vojny si pietnym aktom pripomenuli aj na bratislavskom Slavíne, kde sa kládli vence. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová, na podujatí sa zúčastnil predseda parlamentu Peter Pellegrini, zástupcovia niektorých diplomatických zborov v SR, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a tiež vojnoví veteráni.

Organizátormi podujatia boli ministerstvá vnútra a obrany, Bratislavský samosprávny kraj, Hlavné mesto SR Bratislava, Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

„Stretávame sa každý rok, obzvlášť tento rok, kedy je okrúhle výročie, aby sme si pripomenuli, akú obrovskú cenu má sloboda, mier a demokracia,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. „Chcel by som vyjadriť nádej, nech toto okrúhle výročie má jeden veľmi silný impulz, jednak pre našu generáciu, že tá cena je obrovská a stála milióny životov, ale hlavne pre ďalšiu generáciu, aby sme sem nabudúce priviedli aj svoje deti a povedali im, že sloboda a demokracia nie sú zadarmo, lebo len tak tie všetky obete neboli nadarmo,“ dodal.

Celá Európa si pripomína koniec 2. svetovej vojny

Európa si v týchto dňoch pripomenula 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, 8. mája 1945 podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka, druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

Pre európsky kontinent predstavuje ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 8. máj, pre celý svet sa však vojna skončila až 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie. Predchádzalo jej zvrhnutie dvoch atómových bômb, ktoré Američania zhodili v auguste 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaMiloš ZemanPavol FrešoPeter PellegriniRobert Fico