Kotleba viní Smer a vládu, škodia banskobystrickej župe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Zľava: Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba a riaditeľ Úradu BBSK Martin Beluský počas tlačovej besedy predsedu BBSK o zhodnotení roku a pol vo funkcii predsedu. (Banská Bystrica, 12. máj 2015) Foto: SITA/Štefan Plevo

BANSKÁ BYSTRICA 12. mája (WEBNOVINY) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba žiada vládu a poslancov BBSK za väčšinovú koalíciu Smer-SD – KDH, aby BBSK aspoň neškodili, keď mu už nechcú pomáhať. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede v súvislosti s odstúpením ministerstva pôdohospodárstva od zmlúv na poskytnutie nenávratných príspevkov z eurofondov na projekty rekonštrukcie ciest III. triedy medzi obcami Sucháň – Čebovce v okrese Veľký Krtíš a likvidáciu povodňových škôd v okrese Revúca.

Poslanci zablokovali päť miliónov eur

Krajskí poslanci zároveň na poslednom zasadnutí zablokovali navrhované použitie takmer 4,82 milióna eur z vyše 8,11-miliónového prebytku hospodárenia BBSK za vlaňajšok na financovanie týchto projektov a presunuli peniaze do rezervného fondu.

Oba projekty sa už realizujú, zmluvy s dodávateľmi vybratými vo verejnom obstarávaní BBSK uzavrel ešte začiatkom februára, pričom diela majú byť dokončené do polovice júla. Ako pripomenul Kotleba, ministerstvo doručilo odstúpenie od zmlúv na poskytnutie nenávratných príspevkov niekoľko dní potom, čo BBSK podpísal zmluvy s dodávateľmi. Vidí v tom paralelu s kauzou Váhostav, pretože zamestnancom dodávateľských firiem hrozí, že nedostanú za prácu zaplatené.

Eurofondy chce Kotleba brániť súdne

Na 21. mája preto zvolal priamo do obce Sucháň zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré bude mať na programe vyčleniť zmenou rozpočtu prostriedky z rezervného fondu na tieto projekty. Spojené bude aj s kontrolným dňom na rekonštrukcii cesty. BBSK sa zároveň chce proti odstúpeniu od zmlúv o čerpaní prostriedkov z eurofondov brániť súdnou cestou, aktuálne pripravuje na ministerstvo pôdohospodárstva žalobu.

Ako pre agentúru SITA uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD – KDH v Zastupiteľstve BBSK Ľubica Laššáková, presunutie prostriedkov z rezervného fondu na financovanie týchto projektov nemajú problém podporiť. „Nie sme proti tomu, tá cesta musí byť urobená. Ide o to, prečo to platíme zo svojich, keď sme to mohli mať z eurofondov,“ povedala Laššáková s tým, že to pokojne mohlo počkať aj do nasledujúceho plánovaného zasadnutia začiatkom júna.

Krajskí poslanci tvrdia, že Kotleba župe škodí

Na Kotlebovo vyjadrenie o škodení župe Laššáková reagovala, že župe škodí on, keďže mal rok na to, aby sa projekty realizovali za prostriedky z eurofondov. „Teraz zistil, že je neskoro a chce sa obhájiť. Tak rozpráva, že mu ministerstvo pôdohospodárstva kladie polená pod nohy. Ale mal rok na to, aby sa s nimi dohodol,“ dodala Laššáková.

Prebytok vo výške 8,11 milióna eur ako výsledok vlaňajšieho hospodárenia kraja Kotleba uvádza ako dôkaz toho, že BBSK sa pod jeho vedením uberá správnou cestou. Pripomenul tiež, že BBSK vlani splatil 5,7 milióna eur zo starých záväzkov, čo je v doterajšej histórii župy rekordná suma.

Podotkol, že vo verejnej funkcii vidí, že peniaze v štáte sú, len sa využívajú na osobné záujmy a nie na verejný záujem. „Politika sa nestala správou verejných vecí, ale iba nástrojom na ekonomickú moc, na prihrávanie zákaziek pre vyvolené firmy. Peniaze sú, stačí nekradnúť,“ dodal Kotleba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubica LaššákováMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)