Kvasnička svoj podpis nestiahol, opustil poslanecký klub KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kvasnička svoj podpis nestiahol, opustil poslanecký klub KDH
Marián Kvasnička je v tomto volebnom období už štvrtým poslancom, ktorý vystúpil z poslaneckého klubu KDH. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Poslanec NR SR Marián Kvasnička sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu KDH, členom strany však zostáva. Zároveň sa vzdal i členstva v Predsedníctve KDH, uviedol pre agentúru SITA.

„Pretože sa vecná rovina môjho a Kuffovho podania občianskeho kandidáta na post šéfa NKÚ, proti mojej vôli, zvrhla na nepeknú mediálnu kampaň voči KDH, jeho vedeniu, aj voči mnohým mojím kolegom a sympatizantom v predsedníctve a poslaneckom klube KDH, rozhodol som sa nepridávať ďalšie zámienky na útok voči značke, ktorej som zasvätil 25 rokov svojho života,“ píše vo svojom vyhlásení.

Ako pokračoval, mandát nezaradeného poslanca bude v súlade s vlastným svedomím a najlepším vedomím vykonávať v duchu ideálov kresťanskej demokracie, k čomu ho splnomocnili jeho voliči.

KDH dalo Kvasničkovi ultimátum

Marián Kvasnička je v tomto volebnom období štvrtým poslancom, ktorý vystúpil z poslaneckého klubu KDH. Hneď po voľbách to boli Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, ktorí založili subjekt NOVA, neskôr Radoslav Procházka, ten je predsedom strany Sieť.

Poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ SR Henrietu Crkoňovú. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)KDH preto Kvasničku vyzvalo, aby svoj podpis spod tohto návrhu stiahol, najneskôr do poludnia dňa 13. mája.

„Ak tak neurobí, k tomuto termínu prestáva byť členom poslaneckého klubu KDH. Predsedníctvo KDH prijme ďalšie rozhodnutia,“ informovala strana. (VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.)

Kandidáti sú traja

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ SR. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, MOST – HÍD, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR.

Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ SR Henrietu Crkoňovú. Táto kandidátka zastávala funkciu generálnej riaditeľky Metodicko-pedagogického centra a bola vedúca služobného úradu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája 2015 na prebiehajúcej 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14-tej hodine a hlasovanie sa uskutoční o 17-tej. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľJana ŽitňanskáMarián KvasničkaMaroš ŽilinkaPavol FrešoRadoslav ProcházkaŠtefan Kuffa
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNKÚ Najvyšší kontrolný úrad