Výbor vypočul kandidátov na šéfa NKÚ, do volieb pôjdu všetci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Šéf parlamentu Peter Pellegrini vypísal voľby na post šéfa NKÚ. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Približne dve a pol hodiny v stredu vypočúval kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) finančný výbor parlamentu.

V záverečnom hlasovaní výbor odsúhlasil, že Henrieta Crkoňová (navrhol Štefan Kuffa a Marián Kvasnička), Karol Mitrík (Pavol Frešo) a Maroš Žilinka (60 opozičných poslancov) spĺňajú zákonom stanovené požiadavky a môžu sa zúčastniť na voľbách v národnej rade.

Crkoňová chce úradu vrátiť dôveryhodnosť

Kandidáti finančnému výboru predstavili svoju profesionálnu minulosť a plány na riadenie NKÚ. Crkoňová, ktorá pracovala ako kvestorka Univerzity Palackého v Olomouci a pôsobila aj ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho, považuje za prioritu vrátiť NKÚ vážnosť a dôveryhodnosť.

Jej cieľom by v prípade zvolenia bolo, aby úrad bez politikárčenia plnil zákonom stanovené úlohy. Crkoňová by sa zamerala na plán kontrolnej činnosti NKÚ a zlepšila komunikáciu úradu. Posilniť by sa podľa nej mala poradná a preventívna úloha kontrol úradu, ktorý by mal fungovať v zmysle služby štátu a občanovi.

O kandidatúre Crkoňová podľa vlastných slov nerokovala s nikým z vládneho Smeru, označila sa za politicky nezávislú s tým, že nezastávala politické funkcie.

Pracovala pre vládu Smeru

Viacerí opoziční poslanci Crkoňovej zdôraznili, že post vedúceho služobného úradu ministerstva je politická nominácia. „Ak vás zvolí Smer, ste de facto ich kandidátkou,“ konštatoval poslanec za KDH Pavol Zajac s tým, že Crkoňovú nominovali iba dvaja opoziční poslanci a ďalšie hlasy môže mať len od poslancov vládnej strany, pričom pre vládu Smeru aj pracovala.

Poslanec za OĽaNO Igor Matovič pripomenul, že Crkoňovej manžel kandidoval na post primátora Púchova a v kampani si pomáhal aj stretnutiami s politikmi Smeru. Crkoňová vysvetlila, že jej muž v roku 2014 kandidoval ako nezávislý s podporou strán Smeru, KDH a NOVA.

Mitrík by dal do áut GPS

Mitrík, ktorý v minulosti pôsobil ako primátor Spišskej Novej Vsi, poslanec za SDKÚ a šéf SIS, by v prípade zvolenia za predsedu NKÚ uplatňoval princípy objektívnosti, nestrannosti a transparentnosti pri zverejňovaní výsledkov. Zlepšil by komunikáciu úradu a jeho fungovanie, napríklad zavedením informačného systému by tlačil na zamestnancov úradu, aby pracovali efektívnejšie a do áut, ktoré NKÚ používa, by dal namontovať GPS.

Úrad by podľa Mitríka mal poskytovať informácie, ktoré by mali pomáhať subjektom predchádzať škodám. Zlepšiť sa podľa neho musí aj nakladanie s nadbytočným majetkom štátu, ktorý veľakrát nevyužitý chátra niekoľko rokov.

Matovič mu odporučil venovanie sa vnúčatám

Opozícia Mitríkovi vyčítala, že nezbavil mlčanlivosti príslušníkov SIS pri vyšetrovaní kauzy Gorila a aj jeho výpoveď v kauze košického viceprimátora Eugena Čuňa obvineného z korupcie, ktorému na súde potvrdil alibi. Súd Mitríkovej výpovedi neveril.

„Odporúčam vám venovať sa vnúčatám,“ konštatoval na Mitríkovu adresu Matovič. „Vždy som sa držal hesla padni, komu padni,“ reagoval Mitrík. Zajac sa Mitríka pýtal, či si myslí, že môže byť zvolený ako opozičný kandidát, keď ho podporuje jediný opozičný poslanec Frešo, či teda v prípade zvolenia nebude nominantom Smeru.

Mitrík pripomenul, že kandidovať môže každý, kto spĺňa zákonom stanovené podmienky. Podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica sa pri voľbe šéfa NKÚ hrá veľmi špinavá hra, ktorou chcel Smer rozhádať opozíciu. „Tá sa nerozhádala, len traja poslanci konajú inak,“ konštatoval Lipšic.

Prioritou Žilinku je striktná nezávislosť

Žilinka, ktorý je od roku 2005 dodnes prokurátorom odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a ktorý v rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra, považuje za prioritu striktné dodržiavanie nezávislosti NKÚ ako najvyššej kontrolnej ustanovizne, ktorá musí pracovať na báze profesionálnosti.

Rezervy vidí v plánovanej kontrolnej činnosti úradu. NKÚ by podľa Žilinku malo analyzovať oblasti, na ktoré sa pri kontrolách treba sústrediť podľa dôležitosti a objemu financií, s ktorými sa v nich nakladá. Zlepšiť by sa mala činnosť expozitúr NKÚ po Slovensku a zamerať sa treba aj na kontrolu využívania eurofondov, aby sa chyby podchytili na začiatku nového programovacieho obdobia. Zlepšiť chce Žilinka aj komunikáciu úradu.

Ku všetkým chce pristupovať rovnako

Zistenia úradu by sa mali komunikovať jasne a zrozumiteľne pre odbornú aj laickú verejnosť, myslí si Žilinka. Správy o činnosti NKÚ by mali obsahovať aj vysvetlenia chýb, ktorých sa kontrolované subjekty dopúšťali a spôsob, ako ich napraviť.

Úrad by mal uvádzať, koľko peňazí štátu svojou činnosťou ušetril. Žilinka zdôraznil, že nový predseda NKÚ nemá byť chápaný ako opozičný nominant, ktorý pôjde iba po vláde Smeru, ako šéf úradu musí pristupovať ku všetkým kontrolovaným subjektom rovnako bez ohľadu na to, kto práve vládne.

Kamenický sa Žilinku pýtal na nestrannosť

Zajac zdôraznil, že s výnimkou Kuffu a Freša podporujú Žilinku všetci opoziční poslanci, podpisov pod jeho kandidatúru by bolo viac ako 60, keby boli všetci opoziční zákonodarcovia zdraví a v Bratislave. Poslanec Kvasnička totiž najprv podpísal kandidatúru Žilinku, až potom kandidatúru Crkoňovej.

Poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický označil všetkých troch kandidátov za odborne zdatných. Žilinku sa Kamenický pýtal, či ako bývalý politický nominant – štátny tajomník, bude pôsobiť vo funkcii nestranne a bude sa vedieť vyvarovať nekorektností. Žilinka reagoval, že nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, nestrannosť a objektívnosť ho sprevádza v profesionálnom živote celých 22 rokov.

Voľba predsedu NKÚ sa bude konať 19. mája na 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14:00 a hlasovanie sa uskutoční o 17:00. Za predsedu NKÚ bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičKarol MitríkMaroš ŽilinkaPavol ZajacŠtefan Kuffa
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úradNR SR Národná rada Slovenskej republiky