Sulík žaluje na premiéra Fica v Bruseli, zastal sa novinárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico rozdá v Trnavskom kraji milióny, ďalšie priloží Kaliňák
Predseda vlády SR Robert Fico počas príchodu na výjazdové rokovanie 161. schôdze vlády SR. (Špačince, 13. máj 2015) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Europoslanec a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa na slovenského premiéra Roberta Fica sťažuje v Bruseli.

Ako informoval Sulík vo štvrtok na tlačovej besede, o rozhodnutí Fica neodpovedať na otázky dvoch slovenských denníkov (Denník N a denník SME, pozn. SITA) informoval predsedu Frakcie socialistov a demokratov v EP Gianniho Pittellu. „Oni sú hákliví na obmedzenie slobody tlače. Mali by o tom vedieť,“ povedal Sulík.

Novinári na svoje otázky dostávajú odpoveď, že žiadnu odpoveď nedostanú

Zároveň položil otázku Európskej komisii, či takýto postoj Fica a členov vlády je zlučiteľný s demokratickými zásadami a objektívnosťou. Sulík upozorňuje, že niektoré médiá a novinári na svoje otázky dostávajú odpoveď, že žiadnu odpoveď nedostanú.

„Takýto krok sa javí byť v priamom rozpore s princípom rovnakého prístupu k médiám, princípom rovnosti, v rozpore so zákazom diskriminácie, či slobodou prejavu,“ napísal Sulík. Zaujíma ho, či predmetný postup je v súlade s právom a princípmi únie a čo môže EÚ urobiť na ochranu základných práv. Predseda SaS zároveň požiadal príslušný výbor europarlamentu, aby sa tým zaoberal.

Sulík tiež napísal na úrad vlády žiadosť o informáciu, akým spôsobom dokáže úrad vysvetliť zlučiteľnosť rozhodnutia premiéra so zákonom o periodickej tlači. Ten podľa neho stanovuje, že orgány verejnej moci sú povinné poskytovať informácie o svojej činnosti na základe rovnosti.

Noviny novinar zurnalistika media
Foto: ilustračné, Thinkstock

Fico zakázal komunikáciu všetkým ministerstvám

Slovenská vláda sa v pondelok rozhodla, že nebude komunikovať s Denníkom N a premiér Robert Fico rovnako zakázal komunikáciu s periodikom všetkým ministerstvám.

Dôvodom je podľa kabinetu „dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu zo strany denníka, ktoré vyvrcholilo odštartovaním samolepkovej politickej antikampane“. Podľa vyjadrenia úradu sa denník touto aktivitou bezprecedentne pridal k opozičným politickým subjektom, a preto vláda nevidí zmysel v ďalšej komunikácii s ním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia