Slovensko pozná kvótu migrantov, ktorých by malo prijať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri Líbyi sa potopila loď, zahynulo zrejme až 700 ľudí
Loď migrantov sa podľa prvotných informácií potopila po tom, čo zbadali blížiace sa obchodné plavidlo a stovky z nich sa ponáhľali na jednu stranu, aby upútali jeho pozornosť. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. mája (WEBNOVINY) – Európska komisia v stredu schválila politiku kvót migrantov. Ide o dva programy, ktoré sa týkajú presídľovania a relokácie migrantov.

Ako agentúru SITA informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik, cieľom legislatívneho návrhu komisie o relokácii je odbremeniť záchytné tábory v európskych krajinách, ktoré migrácii čelia najviac. Ide o krajiny ako Taliansko alebo Malta.

Ak návrh prejde, Slovensko musí migrantov prijať

Európska komisia predstaví konkrétny návrh na relokáciu migrantov do konca mája. Tento návrh pôjde do legislatívneho procesu a na jeho prijatie v Rade EÚ bude potrebná kvalifikovaná väčšina hlasov. Hoci predseda slovenskej vlády Robert Fico s politikou kvót nesúhlasí, ak tento návrh prejde, Slovensko bude musieť migrantov prijať.

Ako upozorňuje Králik, aj keď nie je počet migrantov, ktorých chce komisia relokovať známy, pre Slovensko je stanovená kvóta 1,78 percenta.

Ako dodáva, relokácia rieši aj mechanizmus prerozdeľovania utečencov, ktorí môžu v budúcnosti hromadne migrovať do Európy. Túto časť relokácie má komisia vypracovať do konca roka. Kvóta pre Slovensko však aj v tomto prípade ostáva nezmenená, teda 1,78 percenta.

Na Slovensko by sa dostali stovky utečencov

Ďalším programom je presídľovanie osôb. Tento program sa týka ľudí, ktorí sú v utečeneckých táboroch v tretích krajinách, čiže napríklad v Sýrii či Sudáne, a potrebujú medzinárodnú ochranu. Pre tento program Európska únia vyčlenila na najbližšie dva roky 50 miliónov eur.

Komisia zatiaľ navrhla presídliť 20-tisíc ľudí, na Slovensko by sa podľa Králika malo dostať 319 osôb. Podmienkou tohto programu však je, že utečenec musí v danej krajine ostať aspoň päť rokov. Ak by sa rozhodol odísť do iného štátu únie, stratil by ochranný status.

Na rozdiel od relokačného mechanizmu nie je tento program pre členskú krajinu záväzný. Slovensko, podobne ako každá iná krajina EÚ, sa môže rozhodnúť týchto utečencov neprijať. Ako dodal Králik, zástupcovia vlád EÚ sa však môžu rozhodnúť prijať tento návrh ako záväzný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia