Rómsky líder sa chce stretnúť s ministrami, tajomník nestačí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia protestovali proti zásahu polície v obci Vrbnica
Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko (druhý zľava) počas protestného pochodu Rómov v centre Michaloviec. Michalovce, 10. apríl 2015. Foto: SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Strana Rómskej únie na Slovensku podľa jej predsedu Františka Tanka už dlhšie žiada o prijatie u ministrov práce, vnútra i školstva.

Žiadosti sú podľa neho zatiaľ neúspešné. Tanko si preto myslí, že kompetentní nemajú záujem sa s ním stretnúť a diskutovať o rómskej problematike. Predseda rómskej únie sa však podľa Michaely Paulenovej z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra odmietol stretnúť so štátnym tajomníkom rezortu Mariánom Sadloňom.

„Ministra vnútra v prípade časovej zaneprázdnenosti a z dôvodu nabitého pracovného programu v istých veciach zastupujú jeho štátni tajomníci,“ uviedla pre agentúru SITA. Ako dodala, ministerstvo vnútra teda žiadosti Františka Tanka o stretnutie vyhovelo.

Za rezort práce prišli viacerí ľudia

Predseda strany sa chcel stretnúť tiež so šéfmi rezortov práce a školstva. Ministerstvo práce preverilo všetky žiadosti o prijatie u ministra, Tanko oň požiadal len v roku 2013, uviedla Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu.

„Minister práce Ján Richter bol vtedy zaneprázdnený, a tak sa s Františkom Tankom stretol 21. mája 2013 štátny tajomník ministerstva Jozef Burian,“ poznamenala. Na rokovaní boli aj generálni riaditelia sekcií práce a sociálnej a rodinnej politiky, generálny riaditeľ ústredia práce, ako aj riaditelia odborov z rezortu práce aj z ústredia práce.

„Takže tvrdenie, že kompetentní nemajú o stretnutie záujem, sa nezakladá na pravde. Navyše, od spomínaného stretnutia v roku 2013 neevidujeme žiadnu žiadosť Františka Tanka o prijatie u ministra,“ doplnila pre agentúru SITA Petrová.

Tanko varuje pred nepokojmi a kriminalitou

Ako Tanko informoval, ministrom chce predložiť návrhy na riešenie rómskej problematiky na Slovensku. Súčasná sociálna situácia Rómov na Slovensku je podľa neho veľmi vážna, žijú na hranici chudoby, nemajú možnosť sa zamestnať, dokonca v niektorých lokalitách žijú bez vody.

„Je najvyšší čas sa začať týmto problémom intenzívne venovať, pretože situácia v niektorých lokalitách je tak vážna, že je len otázkou času, kedy príde pre chudobu a hlad k občianskym nepokojom a k nárastu kriminality,“ vysvetlil predseda rómskej strany.

Kompetentných vyzýva, aby nerozkradli peniaze

Slovensko získalo pre nové programové obdobie na roky 2014 až 2020 z prostriedkov Európskej únie na riešenie rómskej problematiky približne 380 miliónov eur.

František Tanko preto vyzýva slovenskú vládu a kompetentné osoby, aby peniaze využili na zlepšenie situácie Rómov. Ide podľa neho o prostriedky na infraštruktúru, bývanie, vzdelanie či zlepšenie sociálnej situácie Rómov.

„Tiež ich vyzývam, aby nedopustili rozkrádanie týchto peňazí, prípadne ich využitie bez konečného dopadu na samotných Rómov,“ uviedol. Každá jedna vláda je podľa neho zodpovedná za podmienky, v akých dnes Rómovia žijú, a preto je dôležité, aj pre budúcnosť všetkých občanov Slovenska, aby sa situácia zlepšila a začala sa riešiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František TankoJán Richter