Sociálna pracovníčka v kauze utýranej Lucky čelí opäť súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kauza utýranej Lucky
Obžalovaná Mária Hauskrechtová (uprostred), sociálna pracovníčka v kauze utýranej Lucky Luknárovej, v chodbe Okresného súdu Bratislava II počas čakania na začiatok hlavného pojednávania v jej prípade. Bratislava, 18. máj 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – V prípade sociálnej pracovníčky Márie H., ktorá je obžalovaná z porušenia povinností pri starostlivosti o maloletú Luciu Luknárovú, v pondelok vypovedali pred Okresným súdom Bratislava II viacerí svedkovia. Medzi nimi bola aj suseda rodiny Hrotákovcov, ktorá bývala na vyššom poschodí rovnakého domu v bratislavskom Ružinove.

Podľa nej bolo z bytu teraz už právoplatne odsúdených manželov často počuť krik a rozbíjanie rôznych vecí. Podľa jej vlastných slov po tom, čo si uvedomila, že malú Luciu už dlhý čas nevidela, niekoľkokrát osobne upozornila Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II na problémovú rodinu.

„Vždy tam bol len niekto, kto len zastupoval. Len si to zapísali,“ povedala s tým, že v súčasnosti cíti, že mala kompetentných urgovať viac. Podľa nej sociálne pracovníčky niekoľkokrát aj navštívili ich dom, nikdy však neboli v byte Hrotákových.

Kauza utýranej Lucky
Foto: SITA/Ján Slovák

Bývalý kolega bol k nej kritický

Pred súdom svedčili aj viacerí kolegovia obžalovanej z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II. Súdu vysvetľovali napríklad systém prideľovania spisov jednotlivým pracovníkom. Bývalý kolega Márie H. bol k fungovaniu úradu kritický. Podľa neho sú pracovníci zavalení množstvom zbytočnej administratívy, niektoré veci však naopak nie sú dotiahnuté.

Napríklad posúvanie rôznych spisov medzi pracovníkmi si podľa neho oznamovali len ústne, bez oficiálneho písomného záznamu. Takisto v prípade zastupovania kolegov v ich neprítomnosti bolo podľa neho veľmi komplikované získať potrebné informácie k jednotlivým prípadom. Systém evidencie spisov na úrade označil za neprehľadný.

Kauza utýranej Lucky
Foto: SITA/Ján Slovák

Pracovníčka sa vinná necíti

Zamestnankyňu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II Máriu H. stíhajú pre porušenie povinnosti pri starostlivosti o maloletú Lucku, ktorú utýrali na smrť otčim Juraj a matka Alexandra. Ona sama sa podľa vlastných slov vinná necíti.

Pracovníčka dostala najprv trestným rozkazom koncom októbra 2014 dva roky podmienečne za nedbanlivostný prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Žene udelili zároveň zákaz pracovať v pozícii verejného činiteľa na päť rokov. Voči trestnému rozkazu podala odpor, preto sa v prípade začalo riadne pojednávanie. Ďalšie pojednávanie sudca vytýčil na 29. jún.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Luknárová