Smeráci nedodržali líniu strany, nehlasovali proti opozícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Poslanci NR SR a ministri vlády SR počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 8. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Viacerí poslanci Národnej rady SR za Smer-SD minulý týždeň počas hlasovania o novele zákona o sociálnom poistení z dielne vlastného ministra nedržali stranícku líniu. Tri pozmeňujúce návrhy podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu neodmietli, ale hlasovali buď za ich schválenie, alebo sa zdržali hlasovania.

Most-Híd predstavil tri návrhy

Podľa podpredsedu strany Most-Híd schválená novela bude mať negatívny vplyv na sporiteľov v dvojpilierovom dôchodkovom systéme a preto predložil tri pozmeňujúce návrhy. Navrhoval, aby sporitelia v druhom pilieri pri priznaní plnej sumy minimálneho dôchodku z prvého piliera previedli svoje penzijné úspory v druhom pilieri na účet Sociálnej poisťovne, čím by sa odstránila diskriminácia sporiteľov voči poistencom, ktorí v druhom pilieri nie sú.

Druhým svojím návrhom predkladateľ opozičnej strany chcel plošne odstrániť ujmu, ktorá vznikla tzv. federálnym dôchodcom na ich dôchodkoch. Predmetom tretieho pozmeňovacieho návrhu bolo zase odstránenie neprimeraného krátenia dôchodkov a to tak, aby sa odvody do Rezervného fondu solidarity reálne započítavali do dôchodkového poistenia, čo by znamenalo pre ľudí vyššie dôchodky.

Pellegrini sa podľa Dorčáka pri hlasovaní pomýlil

Sedem poslancov za Smer-SD pri troch pozmeňujúcich návrhoch Ivana Švejnu sa hlasovania zdržalo. „Keď som si pozrel výsledky hlasovania, išlo najmä o mená tých poslancov vládnej strany, ktorí majú problematiku sociálneho poistenia naštudovanú a navyše sedia vo finančnom či sociálnom výbore,“ povedal Švejna dnes pre agentúru SITA. Poslancovi Marianovi Záhumenskému sa pozdával druhý pozmeňujúci návrh Mosta-Híd a hlasoval za napriek straníckej príslušnosti.

Za tretí návrh Švejnov dokonca hlasoval aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. „Minimálne predsedovi parlamentu sa osobne za jeho hlas poďakujem napriek tomu, že ani jeden z mojich návrhov v pléne neprešiel,“ povedal Švejna. Riaditeľ odboru komunikácie Národnej rady SR Martin Dorčák pre agentúru SITA povedal, že Pellegrini sa zrejme pri hlasovaní pomýlil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SD