Vatikán: Na odvolanie Bezáka nebolo treba dekrét pápeža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež označil zabíjanie Arménov za prvú genocídu storočia
Pápež František sa k masovému zabíjaniu Arménov vyjadril v súvislosti s blížiacom sa stým výročím začiatku tvrdého postupu osmanských síl voči arménskej menšine. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Uvádza sa to v stanovisku Štátneho sekretariátu Svätej stolice, ktorý požiadal o zverejnenie Apoštolskú nunciatúru na Slovensku a Konferencie biskupov Slovenska.

Vo vyhlásení, ktoré KBS poskytla agentúre SITA sa konštatuje, že Svätá stolica je zarmútená nepresnými a nesprávnymi interpretáciami týkajúcimi sa audiencie Bezáka u pápeža, ktoré bolo 10. apríla. Svätá stolica chce v stanovisku upresniť, že malo výlučne súkromný účel, a tým bolo vyjadrenie ľudskej a kresťanskej lásky Svätého otca spolubratovi biskupovi – bez toho, aby sa vstupovalo do jeho predchádzajúcej záležitosti.

Bezáka prijal pápež spolu s kardinálom Vlkom. „Naopak, v tejto súvislosti zdôrazňujeme, že opatreniu, ktoré svojho času Svätý Otec učinil voči Mons. Bezákovi, predchádzalo dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie všetkých dostupných súčastí, zvlásť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012,“ uvádza Svätá stolica.

Arcibiskup Bezák Zbohom...
Foto: SITA/Barracuda Movie

Svätá stolica dáva rovnako na vedomie, že postupy použité v prípade Bezáka, sú postupmi platnými v celej Katolíckej cirkvi, pri ktorých si oznámenie odňatia biskupskej stolice biskupovi (por. kán. 416) nevyžaduje pápežský dekrét.“ Naopak, prax je taká, že rozhodnutie Svätého Otca je oznámené zainteresovanej osobe prostredníctvom Apoštolskej nunciatúry anásledne zverejnené prostredníctvom publikovania v L’Osservatore Romano,” zdôraznil Vatikán.

Svätý Otec František zároveň pri tejto príležitosti túži vyjadriť vďačnosť slovenským biskupom za ich lásku a vernosť nástupcovi svätého apoštola Petra a pozýva všetkých veriacich k upevneniu spoločenstva so svojimi pastiermi a k láske a podpore cirkvi, ktorá je na Slovensku ako dedička veľkej tradície siahajúcej k svätým Cyrilovi a Metodovi.

Kardinál Vlk po audiencii tvrdil, že kauza Bezáka je pred skorým vyriešením. „Pápež mu dal morálnu satisfakciu a som presvedčený, že mu určí miesto vhodné pre biskupa, čo bude jeho rehabilitácia,“ povedal Vlk týždenníku Katolícky týdeník. Stretnutie podľa kardinála trvalo niečo vyše 20 minút. „Pápež pozorne vypočul rozprávanie Róberta Bezáka, spýtal sa ho, čo si myslí o riešení celej situácie a nakoniec povedal, že si vec preštuduje a rozhodne o riešení,“ povedal Vlk.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. Od decembra 2014 sa opäť zdržiaval na Slovensku. Pápež František 10. apríla prijal Bezáka na audiencii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež FrantišekRóbert Bezák