Učiteľom pomôže nová kniha proti extrémizmu a konšpiráciám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Proti konšpiráciám či extrémizmu na internete vznikla učebnica s názvom „Dôveruj, ale preveruj“, má pomôcť pedagógom na stredných školách. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP), vydali ju ako súčasť projektu Informovanosťou proti extrémizmu na internete, ktorý finančne podporilo ministerstvo vnútra.

Najrizikovejšou skupinou sú mladí ľudia

„Od roku 2013 na Slovensku zaznamenávame značný rozmach tzv. alternatívnych médií, ktoré reprezentujú meniace sa prostredie extrémizmu a radikalizácie na Slovensku,“ vysvetlil. Ako pokračoval, tieto médiá šíria zdanlivo neškodné konšpiračné teórie, ktoré však často podnecujú nenávisť a otvárajú cestu podpore extrémizmu.

Mladí ľudia sú podľa Weisenbachera najrizikovejšou skupinou, pretože v tomto období si vytvárajú názory na politiku, spoločnosť či ľudské práva. Učitelia môžu knihu využívať ako dobrovoľnú pomôcku napríklad počas hodín občianskej náuky či dejepisu.

Brožúra jednoducho vysvetľuje, podľa čoho rozpoznať konšpiračnú teóriu či plateného „trolla“, ktorý má meniť mienku ľudí v diskusiách na internete. „Učebnica popisuje i základy mediálnej gramotnosti, ktoré používateľom internetu pomáhajú zorientovať sa v obrovskom množstve informácií, ktorými sú zahltení,“ doplnil.

O publikáciu majú záujem aj základné školy

Publikácia zahŕňa okrem troch častí pre mladých tiež kapitolu pre pedagógov, ktorá na základe skúseností zo zahraničia ponúka návrhy, ako v takýchto situáciách reagovať a pracovať so stredoškolákmi. Kniha môže poslúžiť i rodičom či starým rodičom, ktorí vedia o sociálnych sieťach málo, pripomenul Weisenbacher.

„Pre mladých ľudí sú v súčasnosti sociálne siete najrozšírenejším informačným kanálom, sú teda ľahkou obeťou a primárnou cieľovou skupinou rôznych extrémistických platforiem a skupín. Na základe spolupráce s mimovládnymi organizáciami z rôznych európskych krajín vieme, že konšpiračným teóriám a tzv. alternatívnym médiám sa darí najmä v postkomunistických krajinách, v susednom Rakúsku je tento fenomén de facto neznámy,“ skonštatovala manažérka projektu a spoluautorka publikácie Alena Krempaská.

Doteraz prejavilo o publikáciu záujem viac ako 100 stredných škôl. „Medzi záujemcami sa objavili i učiteľky základných škôl, tieto nebezpečné fenomény teda prenikajú a ohrozujú stále mladšie vekové skupiny,“ dodala pre agentúru SITA Krempaská. Knihu „Dôveruj, ale preveruj“ si možno objednať na internetovej stránke ludskeprava.sk/doverujpreveruj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáPeter Weisenbacher