Opozícia kritizuje Smer, vládu bude kontrolovať ich kandidát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozícia kritizuje Smer, vládu bude kontrolovať ich kandidát
Nezaradený poslanec Martin Poliačik (uprostred dole) signalizuje kolegom ako bude hlasovať o návrhu na tajnosť voľby predsedu NKÚ počas rokovania 51. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 20. máj 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Smer-SD si podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zvolil vlastného kandidáta na predsedu NKÚ. Ako povedal Bugár v stredu pre agentúru SITA, v stredajšej voľbe predsedu NKÚ bol len jeden opozičný kandidát – Maroš Žilinka a dvaja kandidáti Smeru, ktorých im nanominovali poslanci Pavol Frešo, Štefan Kuffa a Marián Kvasnička.

Mitríka parlament zvolil v tajných voľbách, kde ho podporilo 82 z prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca za SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec NR SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo.

„Smer si zvolil svojho kandidáta, takže vládu strany Smer bude „kontrolovať“ kandidát strany Smer. Touto voľbou strana Smer taktiež poprela všetky predchádzajúce sľuby o tom, že zvolí kandidáta, na ktorom sa zhodne podstatná časť opozície,“ vyhlásil Bugár s tým, že na kandidátovi Žilinkovi sa zhodla celá opozícia okrem trojice poslancov, ale Smer si aj tak zvolil svojho kandidáta. „To len potvrdilo skutočnosť, že Smer nikdy nemal reálny záujem umožniť kontrolu vlády a zvoliť kandidáta opozície na tento post,“ dodal Bugár.

Jurinová prirovnala voľbu k divadlu

Voľba šéfa NKÚ bola podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej zas len divadlom, ktorým Robert Fico zabával slovenský ľud a odvádzal pozornosť od problémov, ktorým čelí jeho vláda. Ako povedala Jurinová v stredu pre agentúru SITA, to, že bol v stredu zvolený Karol Mitrík, svedčí o tom, že korupčné podhubie sa tiahne napriek celým politickým spektrom.

„Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a SMER-u ide. Na druhej strane som na nich však možno zbytočne prísna. Post predsedu NKÚ by mal patriť opozícií. Robert Fico pravdepodobne počíta s tým, že po blížiacich sa parlamentných voľbách v opozícií aj bude, preto si už prezieravo zvolil svojho kandidáta. Za takéto starostlivé a dlhodobé plánovanie mu môžeme len zagratulovať,“ vyhlásila Jurinová.

Voľba bola podľa Freša jednoznačná

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo tvrdí, že Mitrík je normálny štandardný predseda Najvyššieho kontrolného úradu. Ako povedal novinárom, on Mitríka navrhol ako opozičný poslanec. „Mitrík je normálny šéf NKÚ. Voľba bola jednoznačná,“ povedal s tým, že každý predseda NKÚ by bol zvolený hlasmi Smeru-SD, pretože vládna strana má v parlamente väčšinu.

Frešo necíti zlý pocit z voľby Mitríka. Tvrdí, že pri návrhu Mitríka hralo nulovú úlohu to, že si ho želal ako kandidáta aj premiér Robert Fico. „O Mitríkovi sme v klube SDKÚ-DS hovorili od roku 2012,“ uviedol.

Fico si nakydal do úst, tvrdí Figeľ

Voľba predsedu NKÚ podľa šéfa KDH Jána Figeľa nepoškodzuje opozíciu, ale občanov. Ako povedal v stredu na tlačovej besede, ľudia si zaslúžia pravdu a zákonnosť. „Táto voľba pomáha gorile zakrývať to, čo sa dialo pred rokmi a napomáha korupcii a klientelizmu, aby sa nebála odhalení. Pre nás je to výzva, aby sa po budúcich voľbách stal predseda NKÚ v plnom zmysle slova opozičným predstaviteľom,“ vyhlásil s tým, že Karol Mitrík je kandidátom Smeru a po marci 2016 by sa mal stať kandidátom opozičného Smeru.

Podľa Figeľa opozícia viedla čestný a seriózny zápas o účinnú kontrolu na Slovensku. „Smer si vybral vlastného kandidáta, pretože Žilinka bol jediný opozičný kandidát. Karol Mitrík bol kandidát Roberta Fica, lebo ho Smer avizoval ako vhodného kandidáta už pred tromi rokmi,“ konštatoval Figeľ.

Smer si podľa Figeľa uzurpoval kontrolnú moc v štáte. „Obsadil Úrad pre verejné obstarávanie, zvolil generálneho prokurátora a teraz zvolili svojho nominanta cez Pavla Freša do čela NKÚ. Fico si tým nakydal do vlastných úst,“ vyhlásil a dodal, že Ľudová platforma pred rokmi nemohla dobre fungovať práve pre Freša.

Hviezda SDKÚ zhasla

Smer podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana nastúpil cestu HZDS. „Fico neumožnil občanom cez predsedu NKÚ kontrolovať vládu. Po rokoch premiér opäť používa lož ako pracovnú metódu,“ zdôraznil. Líder OĽaNO Igor Matovič upozornil, že Mitrík ako riaditeľ SIS nechcel zbaviť mlčanlivosti príslušníka SIS, z ktorého bytu tajná služba údajne odpočúvala byt z kauzy Gorila.

„Robil to preto, čo sme sa dozvedeli dnes. Vtedy Mitrík odmietol usvedčiť Fica. Dnes ho Fico odmenil. Je mi ľúto, že dnes definitívne zhasla hviezda SDKÚ na politickej scéne,“ dodal Matovič. Ako povedal predseda Nova Daniel Lipšic, Smer presadzuje do kontrolných funkcií len ľudí, ktorí nemajú záujem bojovať proti korupcii. Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka si Fico výrazne v stredu našpinil do úst. „Ale to nie je žiadne prekvapenie,“ konštatoval.

SKOK! považuje výsledok za škandalózny

Zvolenie Mitríka je podľa strany SKOK! dôkazom toho, že pán Mitrík je pre tradičné politické strany spoľahlivým kandidátom, ktorý neumožní efektívny výkon kontroly nakladania s verejnými zdrojmi.

„Výsledok voľby predsedu NKÚ je škandalózny. Strana Smer-SD ovládla aj posledný úrad v krajine, ktorého úlohou je kontrolovať vládu. Zároveň tým porušila dlhoročnú parlamentnú tradíciu, podľa ktorej patril výkon kontroly a post predsedu NKÚ opozícii. Strana Smer-SD tým dokončila demontáž demokratického systému,” povedal k výsledku voľby predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

SKOK! ďalej pripomína, že zvolenie Mitríka, ktorého si vybral podľa nich sám premiér Robert Fico, by nebolo možné bez aktívnej kolaborácie predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, ktorý ho do voľby navrhol. „Pán Frešo nielenže definitívne pochoval SDKÚ, ale názorne predviedol ľuďom, že ak ide o moc, peniaze a stoličky, nie je žiadny rozdiel medzi modrými a červenými. Je to podlé aj voči všetkým slušným členom SDKÚ a reformnej minulosti tejto strany,” dodal Daniel Krajcer zo strany SKOK!

Členovia strany dodávajú, že predsedu NKÚ nebudeme vedieť sedem rokov zmeniť. Občania však podľa nich už o deväť mesiacov vedia vymeniť vládu a poslancov za novú generáciu odborne a morálne zdatných politikov.

Procházka gratuluje Ficovi

Nového predsedu NKÚ si podľa strany Sieť v parlamente zvolila budúca opozícia. „Po troch rokoch upotených cirkusových tančekov si šéfa NKÚ zvolila opozícia – akurát, že tá budúca. Gratulujeme preto jej lídrovi Robertovi Ficovi,” uviedol v stredu predseda Siete Radoslav Procházka v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poslala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Zvolenie Mitríka považuje strana Sieť za predvídateľný dôsledok toho, že sa z funkcie predsedu NKÚ stal predmet vládno-opozičnej zákopovej vojny. Ako sa ďalej píše v tlačovej správe, Sieť upozorňuje, že koalično-opozičné delenie si piatej najvyššej ústavnej pozície nemá vo vzťahu k jej sedemročnému funkčnému obdobiu absolútne žiadnu logiku.

„NKÚ nemá strážiť peniaze za vládu alebo opozíciu, má strážiť prostriedky, ktoré štát najskôr vyzbiera od ľudí. A tí na čele NKÚ potrebujú mladého profesionála s odvahou, dynamikou, energiou a absenciou akýchkoľvek väzieb na vládu alebo opozíciu. V prvom roku novej vlády preto pripravíme návrh, aby sa predsedom NKÚ nemohol stať žiadny bývalý člen akejkoľvek politickej strany a aby jeho menovanie bolo viazané na rozhodnutie prezidenta republiky,“ dodal Procházka.

Fico si môže robiť podľa SMK s opozíciou, čo chce

Voľba predsedu NKÚ podľa Strany maďarskej komunity (SMK) znova ukázala, že pre rivalitu a malichernosť parlamentnej opozície si môže Robert Fico a Smer robiť s opozíciou, čo len chce. Podľa predsedu SMK Józsefa Berényiho si s KDH premiér už poradil.

„I keď nedávno, pri novelizácii ústavy, ešte spolupracovali, v súvislosti s kauzou Váhostavu bez mihnutia oka navrhoval odvolanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa. Strane Most-Híd pred časom ponúkol post vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny, tí však zlyhali. Béla Bugár napriek tomu robí kampaň po Žitnom ostrove a okolí spolu s Robertom Kaliňákom, potvrdzujúc, že pre nich nie je prioritou zmena vlády, ale vládnutie so Smerom,“ uviedol Berényi v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Helena Fialová.

Je otázne, či ešte vôbec existuje opozícia

Ako hovorí Berényi, pri voľbe šéfa NKÚ ponúkol Fico tento post opozícii, ale pomocou predsedu SDKÚ Pavla Freša posadil do kresla predsedu vlastného kandidáta. „Z toho všetkého vyplýva, že pre postoj súčasnej parlamentnej opozície je kľúčovou otázkou, kto bude po voľbách v roku 2016 koaličným partnerom Smeru. Kandidátov je viacero,“ uviedol Berényi.

Ako dodal, súčasná opozícia dokázala prelomiť vôľu Roberta Fica iba v jedinom prípade, a to vtedy, keď Igor Matovič a jeho strana OĽaNO v záujme ochrany postu predsedu parlamentu Jána Figeľa zjednotila celú opozíciu tým, že v prípade odvolania Figeľa avizovala odvolať aj svoju podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú.

„Ponaučenie pre opozíciu je, že ak je jednotná, Fico je nútený ustúpiť. Za uplynulých tri a pol roka sa to stalo iba raz. Je otázne, či ešte vôbec existuje v tomto štáte opozícia a kto ju tvorí. Odpoveď na túto otázku dostaneme od nespokojných voličov v budúcoročných voľbách,“ uviedol Berényi s tým, že SMK sa pripravuje na parlamentné voľby tak, aby mohlo dôjsť k zmene vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárDaniel KrajcerDaniel LipšicIgor MatovičJuraj MiškovKarol MitríkMarián KvasničkaMaroš ŽilinkaPavol FrešoRadoslav ProcházkaRobert FicoŠtefan Kuffa
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úradSMER-SD