Mitrík prezradil jeho prvé kroky v NKÚ, hovoril o pokutách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mitrík prezradil jeho prvé kroky v NKÚ, hovoril o pokutách
Zľava: Nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík a dosluhujúci predseda NKÚ Ján Jasovský počas aktu odovzdania dekrétu novému predsedovi NKÚ. Odovzdávania dekrétu sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnili aj riaditelia expozitúr NKÚ SR v jednotlivých regiónoch (na sníimke v pozadí). Bratislava, 21. máj 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini uviedol do funkcie predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karola Mitríka.

„Konečne sme ukončili túto kauzu, ktorá sa tu tiahla niekoľko rokov. Máme nového pána predsedu. Pán Mitrík je dobrým kandidátom a myslím si, že bude túto funkciu vykonávať dôstojne. Spĺňa aj morálne aj odborné predpoklady na to, aby zastával takýto post,“ povedal po vymenovaní Pellegrini.

Mitrík chce pochybenia nielen pokutovať, ale aj vysvetliť

Nový predseda plánuje viesť úrad tak, aby ten nielen udeľoval pokuty, ale aby aj usmerňoval. Ako povedal pre agentúru SITA, chce, aby NKÚ na základe chýb jedných umožňoval iným týchto chýb sa vyvarovať.

„To znamená, že pochybenia nielen pokutovať, ale zrozumiteľne vysvetliť, ako chyby vznikli a ostatným poskytnúť návod, ako tieto chyby nespraviť. Cieľom nemá byť len represívna časť, ale aj prevencia a zároveň aktívny dohľad pri dodržiavaní nápravných opatrení,“ zdôraznil Mitrík.

Mitrík chce prejsť všetky expozitúry NKÚ v rámci Slovenska, osobne sa zoznámiť s pracovníkmi a problémami, s ktorými sa pri výkone svojej práce stretávajú. „Medzi moje prvé kroky bude patriť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí pôsobia na úrade, s jeho vedením prejdem všetky základné dokumenty a zvlášť budem venovať pozornosť strategickému plánu kontrol na rok 2015,“ konštatoval.

Úrad bude viesť transparentne

„Neprišiel som sem robiť žiadne veľké zmeny, ale samozrejme, že budem vyžadovať disciplínu, dôslednosť a všetky atribúty, ktoré kvalitná kontrola má spĺňať vrátane politickej nestrannosti,“ povedal po svojom vymenovaní Mitrík. Pred novinármi následne povedal, že chce činmi preukázať, že bude viesť úrad transparentne. V prvom rade plánuje zosúladiť činnosť so silovými zložkami štátu.

„Chcem sa stretnúť s generálnym prokurátorom a prezidentom policajného zboru tak, aby sme si tú súčinnosť zosúladili,“ konštatoval Mitrík s tým, že budúce výsledky kontrol NKÚ chce podávať širokej verejnosti v „zrozumiteľnom“jazyku bez zbytočných právnických fráz.

Karola Mitríka zvolil parlament za šéfa NKÚ v stredu v tajných voľbách. Podporilo ho 82 zo 142 prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť oddnes. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karol MitríkPavol FrešoPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad