Obama volal Fischerovi, radar podľa všetkého v ČR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
AKTUALIZOVANÉ o 10:55

PRAHA/WASHINGTON 17. septembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama telefonoval v noci na štvrtok českému premiérovi Janovi Fischerovi ohľadom protiraketového štítu v Českej republike a Poľsku. Informoval o tom hovorca predsedu českého kabinetu Roman Prorok. „Môžem potvrdiť, že Barack Obama volal pánovi Fischerovi ohľadom tejto témy. Pán Fischer informáciu posunul prezidentovi (Václavovi Klausovi),“ povedal pre agentúru AFP. Vo štvrtok popoludní podľa hovorcu pricestuje do Prahy Ellen Tauscherová, námestníčka rezortu diplomacie pre zbraňovú kontrolu a medzinárodnú bezpečnosť. „Viac informácií poskytneme po jej príchode,“ uzavrel hovorca. Denník Wall Street Journal dnes informoval, že Spojené štáty stiahnu plány na umiestnenie častí amerického obranného systému v strednej Európe.

Spojené štáty plánujú zastaviť realizáciu sporného projektu základní v Českej republike a Poľsku, čo „pravdepodobne poteší Moskvu a rozvíri bezpečnostnú debatu v Európe“. Uviedol to vo svojom štvrtkovom vydaní americký denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných terajších a bývalých predstaviteľov USA. Očakávané rozhodnutie bude založené na „zistení, že iránsky program rakiet dlhého doletu nepostupoval tak rýchlo, ako sa predtým odhadovalo, čo znižuje ohrozenie americkej pevniny a významných európskych metropol“. Podľa správy by tieto závery mohli byť známe už na budúci týždeň, teda po uplynutí 60-dňovej lehoty na prehodnotenie, ktoré nariadil prezident Barack Obama. Výsledok bude znamenať „významný obrat“ oproti vláde Obamovho predchodcu Georgea W. Busha, ktorá „agresívne presadzovala začatie výstavby východoeurópskeho systému pred januárovým odchodom z úradu,“ dodáva The Wall Street Journal.

Podobné informácie nedávno zverejnil aj poľský denník Gazeta Wyborcza. Washington podľa neho zvažuje, či protiraketové radary a strely rozmiestni na námorných plavidlách alebo na základniach v Izraeli, Turecku, prípadne v niektorej balkánskej krajine. Nemenovaný zdroj z amerického Kongresu denníku potvrdil, že Pentagon je pripravený vzdať sa realizácie projektu, ktorý Rusko vnímalo ako provokáciu. Zariadenia, ktoré boli deklarované ako rozšírenie amerického protiraketového štítu, mali začať fungovať od roku 2013.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama