Stavby v Banskobystrickom kraji stoja, nemôže platiť faktúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavebnictvo
Foto: SITA/Dušan Hein

SUCHÁŇ 21. mája (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) stále nemá v rozpočte vyčlenených zhruba 4,7 milióna eur na projekty rekonštrukcie ciest III. triedy medzi obcami Sucháň – Čebovce v okrese Veľký Krtíš a likvidácie povodňových škôd v okrese Revúca, ktoré sa už realizujú. Krajskí poslanci sa na dnešnom zasadnutí v Sucháni po dlhej a búrlivej debate ani nedostali k hlasovaniu o presune prostriedkov na tieto projekty z rezervného fondu, v ktorom je vyše 8,11 milióna eur z prebytku vlaňajšieho hospodárenia, keď podľa rokovacieho poriadku ukončili o 19:00 zasadnutie. K problematike sa najbližšie vrátia na zasadnutí 5. júna.

Na oba projekty mal pôvodne BBSK čerpať pri päťpercentom spolufinancovaní granty z eurofondov cez Regionálny operačný program, pričom zmluvy s dodávateľmi vybratými vo verejnom obstarávaní BBSK uzavrel ešte začiatkom februára a diela majú byť dokončené v polovici júla. V marci však ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán doručil župe odstúpenie od zmlúv o poskytnutí nenávratných finančných prostriedkov na tieto projekty pre nedodržanie zmluvných termínov.

Kotleba považuje dôvody ministerstva za vykonštruované a ako dnes informoval, BBSK v stredu podal žalobu o určení neplatnosti o odstúpení od zmlúv. „Som presvedčený, že Úrad BBSK postupoval v súlade so zákonmi aj s metodikou Únie. Nič zlé sme neurobili, nič nepremeškali,“ vyhlásil Kotleba. Pripomenul, že od dodávateľov už prišli prvé faktúry, a ak poslanci nevyčlenia prostriedky na financovanie projektov, hrozia BBSK penále za omeškanie.

Poslanci z väčšinového klubu Smer-SD – KDH Kotlebovi v debate vyčítali, že pre jeho nečinnosť nie sú tieto ako ani iné projekty financované z eurofondov. Pripomenuli mu jeho vyhlásenie z inaugurácie, že BBSK nepotrebuje prostriedky z Európskej únie. Kotleba oponoval, že podporuje čerpanie eurofondov na projekty, vďaka ktorým sa reálne niečo vybuduje, ako sú rekonštrukcie budov či ciest. Neschvaľuje však projekty, pri ktorých sa prostriedky z eurofondov využívajú na reklamné kampane či školenia, keďže podľa neho ide len o prepieranie peňazí do vybraných rúk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)