Advokáti vítajú zmeny v civilnom práve, berú ich pozitívne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Advokáti
Foto: SITA/Katarína Nedoroščíková

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Slovenská advokátska komora (SAK) vníma pozitívne prijatie nových civilných kódexov a zámer posunúť právnu úpravu konania pred civilnými súdmi ďalej.

Uviedla to pre agentúru SITA riaditeľka mediálneho a publikačného odboru SAK Naďa Ondrišová. Nová úprava vytvára predpoklady pre rýchlu a účinnú ochranu práv a záujmov občanov. „Rýchlejšie konanie pred súdmi bolo jedným zo základných cieľov novej právnej úpravy a očakáva ho aj SAK,“ zdôraznila.

Slovenská advokátska komora bude organizovať vzdelávacie podujatia k novej úprave, a to aj v rámci regiónov, a ich príprave sa začne venovať v najbližších týždňoch. Advokáti sú vystavení často a častým výrazným zmenám. „Tak ako advokáti pracujú s úpravou Trestného zákona a Trestného poriadku, očakávame, že budú pracovať aj s novou úpravou v oblasti civilných procesných kódexov,“ dodala.

Parlament vo štvrtok schválil historickú reformu fungovania súdov. V rámci rekodifikácie procesného civilného práva poslanci odhlasovali tri nové kódexy – Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradia Občiansky súdny poriadok z roku 1963.

Nové kódexy patria dôležitosťou i rozsahom k najväčším právnym reformám od vzniku samostatnej SR. Každý zo zákonov má okolo 500 paragrafov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia